Marea Britanie va livra Ucrainei încă două dragoare maritime din clasa Sandown pentru asigurarea securității navigației în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Vânătorul de mine HMS Blyth din clasa Sandown. Foto: Royal Navy
Vânătorul de mine HMS Blyth din clasa Sandown. Foto: Royal Navy

Ministerul Apărării al Marii Britanii a anunțat că Forțele Navale ale Ucrainei vor fi completate cu încă două dragoare maritime din clasa Sandown, care vor fi transferate din dotarea Marinei Regale a Regatului Unit.

Marea Britanie va preda Ucrainei cele două nave pentru a asigura securitatea navigației în Marea Neagră. La Londra se estimează că noile nave de apărare împotriva minelor vor opera în Marea Neagră, iar Kievul va putea crește în acest fel exportul de produse agricole. Trebuie precizat faptul că, de această dată, britanicii nu vor mai dona dragoarele părții ucrainene, ci le vor vinde. Tranzacția va fi realizată prin UK Export Finance, o agenție de credit pentru export din Marea Britanie.

“Două dragoare maritime din cadrul Royal Navy vor fi transferate către Forțele Navale ale Ucrainei pentru a întări capacitatea acestora de a opera pe mare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului britanic al Apărării.

Secretarul Apărării al Regatului Unit, Grant Shapps, va anunța luni că forțele armate ale Ucrainei au „procurat” navele din clasa Sandown de la Royal Navy.

În plus, Marea Britanie și Norvegia intenționează să formeze o coaliție maritimă pentru aprovizionarea ulterioară a Ucrainei cu nave militare, pentru asigurarea securității în Marea Neagră.

Ucraina dispune deja de două dragoare maritime livrate de Marea Britanie în anul 2021, care au fost denumite Chernihiv și Cerkasî. Cele două nave continuă să se afle în largul coastelor britanice, deoarece, deocamdată, nu există nicio modalitate pentru transferul acestora în Marea Neagră. În același timp, există anumite temeri că flota rusă ar putea scufunda dragoarele de mine ucrainene. Astfel că, în curând, în apropierea Marii Britanii se vor afla patru dragoare maritime aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei.

Trebuie spus și că Ucraina vrea să-și înlocuiască toată flota de avioane de luptă sovietice. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a declarat că Ucraina ar dori să primească suficiente avioane de luptă de la aliații săi occidentali pentru a înlocui complet întreaga flotă de aeronave sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel