Marea Britanie propune Berlinului o soluție de compromis în epopeea livrării Taurus către Ucraina, care durează de jumătate de an

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Taurus, adaptată pentru aeronava Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems
Racheta Taurus, adaptată pentru aeronava Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems

Propunerea britanicilor privind rachetele Taurus nu pare a fi pe placul Berlinului.

Guvernul de la Londra a oferit Germaniei o cale de ieșire din dezbaterea extrem de prelungită și aparent blocată privind furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina: Germania ar urma să exporte Taurus în Marea Britanie și, în schimb, Londra va furniza Kievului rachete de croazieră Storm Shadow, a informat ziarul Handelsblatt pe 24 ianuarie, citând surse diplomatice și oficiali guvernamentali.

Potrivit interlocutorilor publicației, această propunere a fost înaintată de britanici în urmă cu câteva săptămâni, însă Oficiul Cancelarului Federal refuză să comenteze informațiile.

După cum a devenit bine cunoscut, cancelarul german Olaf Scholz respinge furnizarea de rachete Taurus către Kiev, deși un număr de politicieni din coaliția de guvernământ din Germania îi solicită să facă acest lucru. Chiar săptămâna trecută fracțiunea Uniunii Creștin Democrate (CDU) a încercat să treacă prin Bundestag o rezoluție prin care solicita transferul rachetelor Taurus în Ucraina, însă nu a avut succes.

 

Storm Shadow și Taurus nu sunt același lucru

Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA

Președintele comisiei de apărare a Bundestagului, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a reacționat cu rezervă la inițiativa Londrei.

„În acest caz, Bundeswehrul va pierde rachetele Taurus, iar Ucraina nu va beneficia de ele. Storm Shadow nu este un înlocuitor echivalent pentru Taurus”, a sintetizat aceasta un răspuns pe care foarte probabil britanicii l-au primit deja de la oficialii germani.

Și are dreptate în ceea ce privește caracteristicile rachetelor, Taurus, aflat în dotarea Bundeswehrului, având o rază de acțiune mai mare și fiind mai puternică decât rachetele Storm Shadow /SCALP.

În urmă cu două luni, ministrului german al apărării, Boris Pistorius, aprecia că problema transferului rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina nu este urgentă, acesta fiind convins că rachetele „nu vor schimba regulile jocului” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, realitatea din teren îl contrazice pe ministrul german, pentru că Ucraina a reușit chiar și cu Storm Shadow / SCALP să execute mai multe lovituri de succes, printre care se numără distrugerea Comandamentului din Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră, lovirea corvetei “stealth” Askold sau a navei de desant Novocherkassk.

După aceste lovituri, rușii aproape că nici nu se mai gândesc să revină cu navele de luptă la Sevastopol. Sursele de monitorizare informează constant că, din cele 10 nave purtătoare de rachete, doar una staționează la Sevastopol (VPR "Zyklon"), în timp ce toate celelalte sunt ancorate în Novorosiisk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel