Marea Britanie, Germania, Franța, îngrijorate de anunțul Iranului privind dezvoltarea proiectelor nucleare

Eduard Pascu |
Data publicării:

Într-o declarație comună, reprezentanții Marii Britanii, Franței și Germaniei din acordul JCPOA și-au arătat profunda îngrijorare față de anunțul Iranului privind dezvoltarea proiectelor nucleare prin instalarea unor noi centrifuge.

„Anunțul recent al Iranului către AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) că intenționează să instaleze alte trei centrifuge avansate, în cascadă, la uzina de îmbogățire a combustibilului din Natanz este contrar acordului JCPoA și este profund îngrijorător”, se arată în declarația comună semnată de reprezentanții Germaniei, Franței și Marii Britanii.

„Mai mult, am luat act, cu mare îngrijorare, de legea recentă adoptată de Parlamentul iranian, care - dacă ar fi implementată - ar extinde în mod substanțial programul nuclear al Iranului și ar limita accesul de monitorizare al AIEA”, se mai arată în documentul citat de Anadolu.

Declarația menționează, de asemenea, că mișcarea Iranului ar pune în pericol eforturile JCPOA și ar risca revenirea în acord a SUA sub administrația președintelui ales Joe Biden.

„Dacă Iranul este serios în ceea ce privește păstrarea acordului, nu trebuie să pună în aplicare acești pași”, se mai arată în declarație.

„Vom discuta neconformitatea Iranului în cadrul JCPoA. Salutăm declarațiile președintelui ales Biden despre JCPoA. Acest lucru este în interesul nostru ”, a adăugat acesta.

În 2015, puterile mondiale, inclusiv SUA, China, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie au convenit să ridice sancțiunile economice impuse Iranului în schimbul garantării de către Teheran că își va limita activitatea nucleară doar în scopuri civile.

În ciuda deciziei din 2018 a administrației președintelui american Donald Trump de retragere din acord, Germania, Franța și Marea Britanie au subliniat în repetate rânduri angajamentul față de acord și au cerut Teheranului să revină la respectarea deplină a acestuia.

Citește și: Omul de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh, ucis cu o mitralieră controlată prin satelit

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel