Marea Britanie anunţă un nou ajutor militar pentru Kiev. Boris Johnson: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Fostul premier Boris Johnson și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite a lui Johnson la Kiev, în timpul mandatului său. Sub Boris Johnson Marea Britanie a devenit unul din cei mai importanți aliați ai Ucrainei. Foto: Administrația
Fostul premier Boris Johnson și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite a lui Johnson la Kiev, în timpul mandatului său. Sub Boris Johnson Marea Britanie a devenit unul din cei mai importanți aliați ai Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi într-un discurs prin videoconferinţă în faţa parlamentului ucrainean că Regatul Unit va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în sumă totală de 300 de milioane de lire, inclusiv sub formă de radare, drone şi aparate pentru vedere nocturnă, informează AFP şi Reuters.

"Vom continua să ajutăm Ucraina (...) cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace", a spus premierul britanic.

Londra a deblocat deja până acum ajutor militar pentru Kiev în valoare de 450 de milioane de lire, constând mai ales în rachete antitanc uşoare, iar recent a promis vehicule blindate, rachete antinavă şi sisteme de apărare antiaeriană.

"Am un mesaj pentru voi: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă", a adăugat Johsnon, subliniind că în lupta sa împotriva Rusiei Ucraina a "aruncat în aer mitul invincibilităţii (preşedintelui rus Vladimir) Putin".

Premierul britanic a regretat în acelaşi timp că occidentalii au fost "prea lenţi în a sesiza ce se întâmplă" şi în a sancţiona Moscova. "Nu mai putem repeta această eroare", a atenţionat Boris Johnson, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, într-un interviu acordat postului ITV, el a admis că Marea Britanie ar fi putut reacţiona mai rapid în sensul de a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni, pe fondul criticilor privind dificultăţile întâmpinate de aceştia la primirea pe teritoriul britanic comparativ cu alte state europene, au consemnat dpa şi PA.

Johnson a explicat că "până acum au fost emise 86.000 de vize şi 27.000 (de ucraineni) sunt deja aici, este o cifră importantă şi în creştere".

"Am fi putut face acest lucru mai rapid? Da, poate că am fi putut", a adăugat el.

Întrebat de ce Marea Britanie nu le oferă ucrainenilor posibilitatea de a intra fără vize, premierul britanic a spus că, într-o situaţie de război, unii pot doar "pretinde" că sunt refugiaţi şi "sistemul trebuie protejat de cei care ar putea abuza de el".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel