Marea Britanie acuză Rusia că urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Marea Britanie a acuzat Moscova, în cursul zilei de sâmbăta, că intenţionează să pună un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţie.

Într-un comunicat dur, ministrul britanic de externe Liz Truss a denunţat "amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei".

"Conform informaţiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina", a adăugat Liz Truss, potrivit Agerpresc care citeaza AFP.

Ministerul britanic de externe susţine că "fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev este văzut ca un potenţial candidat", dar acesta nu este singurul. Serviciile ruse de informaţii "au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni".

Diplomaţia britanică menţionează astfel numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).

"Unii dintre ei sunt în contact cu agenţi ai serviciilor ruseşti de informaţii implicaţi în prezent în planificarea unui atac împotriva Ucrainei", precizează ministrul britanic de externe.

În pofida unor poziţii ireconciliabile pentru moment, în timpul discuţiilor de vineri de la Geneva între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, a început o relaxare între Occident şi Rusia după mai multe săptămâni de escaladare verbală. Cei doi au convenit să continue negocierile săptămâna viitoare.

Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi pentru colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB), invocând "activităţile lor destabilizatoare" în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi mai ales că au fost instruiţi de FSB să "recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean" dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel