MApN va contesta prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării

S.I. Catalin |
Data publicării:
Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Iniţierea unei proceduri de contestare în contencios administrativ a decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării se află în lucru la MApN, au confirmat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, contestaţia va fi făcută, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 28 decembrie anul trecut, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.

Astfel, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat decizia de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă în fruntea Armatei - mandat care expira pe 31 decembrie 2018.

Șeful statuluinu a spus care sunt motivele pentru care refuză propunerea, preizând doar că "nu respectă rigorile legii".

În replică, la începutul lunii ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că este de părere că decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării este ilegal.

,,Vi se pare logică o astfel de atitudine a unui preşedinte care ar trebui să fie un preşedinte mediator, care ar trebui să fie un preşedinte care acum ar trebui să dea mâna cu Guvernul pentru Preşedinţie (n.r.- Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene)? Sunt atâtea lucruri bune care s-ar putea face, dar nu, chiar nu vrem. Ne gândim doar la următorul mandat. Asta a fost tema principală a domnului preşedinte azi: mandatul dânsului, nu despre România. Nu discutăm nimic despre lucrurile care ar trebui făcute... Mandatul dânsului... El să fie fericit. (....) Eu vreau linişte, să îmi duc lucrurile cum trebuie la capăt, deşi, din punctul meu de vedere, cu toate că nu contează, e un punct de vedere personal, acel decret este ilegal, conform articolului din lege, care prevede semnătura cel puţin a prim-ministrului pe un astfel de document. De aici încolo, nu prea contează ce cred eu şi nu contează ce crede domnul preşedinte. Vorbim pe chestiuni legale şi vom vedea ce se va întâmpla mai departe", a afirmat Leş.

Acesta susţine că nu a fost adoptată încă o decizie cu privire la modul în care va fi contestat decretul preşedintelui, însă subliniază că o eventuală contestaţie este "în termen".

Ministrul Apărării a precizat că propunerea sa la şefia Statului Major al Apărării nu a fost una politică.

,,Eu am venit cu un militar, pe care l-am propus pe anumite argumente extrem de bine documentate şi am venit cu o propunere care vine cu o experienţă atât din fost şef al Statului Major al Apărării, ca locţiitor, cât şi din categoriile de forţe şi cu experienţă la UE. Am luat unul dintre militarii din cele trei - patru propuneri maxim pe care le puteam face la acest moment. Chiar nu am venit cu o propunere politică", a mai spus Gabriel Leş.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel