Influența Moscovei, tot mai redusă: Nazarbaiev, fostul președinte al Kazahstanului, nu mai este senator pe viață și pierde imunitatea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nazarbaiev a primit titlul de senator de onoare în 2019 de la fiica sa, Dariga Nazarbaeva
Nazarbaiev a primit titlul de senator de onoare în 2019 de la fiica sa, Dariga Nazarbaeva

Joi, 12 ianuarie, fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev a fost privat de titlul de senator de onoare.

Cu o zi înainte, Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțională legea privitoare la primul președinte. Astfel, în urma deciziei ”CCK”, Nazarbaiev nu mai beneficiază de imunitate.

După cum transmite Radio Liberty, decizia de a-i retrage fostului președinte al Kazahstanului titlul de senator de onoare a fost luată în urma rezultatelor unui referendum național.

„Există o decizie a Curții Constituționale, mâine vom lua o decizie de desființare a legii Despre Primul Președinte – Elbasy. Întrebarea era titlul de senator de onoare. Ținând cont de faptul că a fost scos din Constituție și că legea urmează să fie anulată, am scos titlul de senator de onoare din regulamentul nostru”, a explicat Președintele Senatului Parlamentului Kazahstanului, Maulen Ashimbaiev.

Pe 11 ianuarie, Curtea Constituțională a examinat recursul unui grup de parlamentari și a decis anularea legii Despre Primul Președinte - Elbasy.

Acest document i-a acordat imunitate lui Nazarbaiev. El nu a putut fi urmărit penal pentru fapte săvârșite în timpul exercitării atribuțiilor sale prezidențiale. Proprietățile sale și ale membrilor familiei care locuiau cu el erau, de asemenea, inviolabile.

Nazarbaiev a primit titlul de senator de onoare în 2019 de la fiica sa, Dariga Nazarbaeva. Atunci ea a fost președintele senatului.

În primele zile ale lunii ianuarie 2022, Kazahstanul a fost cuprins de proteste în masă. Au început ca acțiuni împotriva creșterii prețurilor la gaze, dar s-au transformat rapid în demonstrații cu sloganuri politice. Una dintre revendicările manifestanților a fost plecarea completă de la putere a lui Nursultan Nazarbaiev.

Nazarbayev, care a condus țara timp de aproape 30 de ani, a părăsit postul de președinte pe 19 martie 2019.

După demisia sa, Nazarbaiev și-a păstrat influența asupra luării deciziilor, conducând Consiliul de Securitate al Kazahstanului.

Pe fondul protestelor, Nazarbaiev a predat postul de președinte al Consiliului de Securitate președintelui Tokaev. Tokayev l-a înlocuit și pe Nazarbaiev în funcția de șef al partidului de guvernământ al Kazahstanului, iar influența fostului lider al Kazahstanului a început să slăbească.

Trei dintre ginerii lui Nazarbaiev și-au părăsit funcțiile de conducere în marile companii de stat kazahe. Tokaev l-a concediat și pe șeful Comitetului Central, ruda lui Nazarbayev, Berik Imașev.

În aprilie 2022, Nazarbayev a fost, de asemenea, deposedat de titlul oficial de Elbasy („conducătorul națiunii”), care îi era atribuit din 2010.

În iunie 2022, Kazahstanul a organizat un referendum pentru modificarea Constituției țării, iar mențiunea despre Nazarbayev a fost exclusă din acesta. În septembrie, capitala Nur-Sultan a fost redenumită Astana.

În toamnă, în Kazahstan au avut loc alegeri prezidențiale extraordinare, în care Tokayev a câștigat din nou.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel