Maia Sandu, în vizită în Ucraina. Problema transnistreană și limba română în Nordul Bucovinei, posibile teme cu Zelensky

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Vizita are loc într-un moment în care Republica Moldova caută normalizarea relațiilor cu UE și cu Ucraina, deteriorate în mandatul lui Igor Dodon, care a mizat pe o singură carte: Rusia.

Pe 12 ianuarie, Maia Sandu întreprinde prima sa vizită peste hotare, răspunzând invitației președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski. După vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău, la câteva zile după inaugurare, izolarea Republicii Moldova de dragul Rusiei pare că ia sfârșit.  

Potrivit publicației Deschide.md, vizita la Kiev este, pentru ambele părți, un gest cu încărcătură simbolică, o revenire la relații cordiale după ce fostul președinte, Dodon, a fost în mod ignorat de toți politicienii ucraineni pentru declarațiile sale lipsite de viziune referitoare la Crimeea. 

Pe lângă latura simbolică, întâlnirea Maiei Sandu cu președintele Zelenski va avea și o latură practică. Potrivit Administrației Presidențiale a Ucrainei, programul Maiei Sandu la Kiev va cuprinde și semnarea unor acorduri bilaterale între cele două state.

Rămâne de văzut dacă vor fi abordate în cadrul vizitei și chestiuni mai puțin comode în relația bilaterală moldo-ucraineană, cum ar fi cele ecologice, legate de cursul Nistrului, pe care Ucraina planifica să construiască mai multe hidrocentrale, problema complexului hidroenergetic de la Dnestrovsk sau delimitarea frontierei între cele două state. 

 

Problema transnistreană

 

Un capitol aparte îl constituie necesitatea cooperării în privința retragerii trupelor, a evacuării depozitului de muniții și armament de la Cobasna. O altă problemă spinoasă este controlul comun al frontierei pe segmentul transnistrean, proces început, dar sistat din inițiativa Chișinăului (la presiunile Moscovei). În opinia publicației citate, Chișinăul și Kievul trebuie să-și coordoneze acțiunile și, dacă e nevoie, să elaboreze o concepție sau, cel puțin, o abordare comună pentru o pace durabilă pe Nistru și în Donbas. 

 

Divizarea artificială: limba română și limba moldovenească

 

De asemenea, se arată în publicația Deschide.md, ar trebui discutate și modificările legislative din Ucraina care pun în pericol viitorul limbii române, în sudul și nordul Basarabiei, precum și în nordul Bucovinei fiind zone în care satele cu populație românească sunt supuse unei presiuni de ucrainizare și de divizare a populației românești pe criterii lingvistice artificiale, în vorbitori de limbă română și „limbă moldovenească”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel