Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut vineri aliaților europeni să reconsidere dacă pot acorda mai mult sprijin apărării aeriene a Ucrainei. El a amintit că Germania a decis să predea Ucrainei al treilea sistem de apărare aeriană Patriot. Rachetele de croazieră Taurus rămân în Germania.

„Aș dori să profit de această ocazie pentru a le cere prietenilor noștri din Europa să se uite din nou în arsenalele lor pentru a vedea dacă se poate face ceva pentru a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei”, a spus Scholz după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Germania a decis să predea Ucrainei cel de-al treilea sistem Patriot, dar conform președintelui Volodmir Zelenski, Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme cu numărul adecvat de rachete pentru a proteja orașele, arată Reuters.

Ucrainenii ar avea nevoie și de rachetele de croazieră germane Taurus, care au o rază de acțiune de 500 de kilometri. Totuși, cancelarul german refuză în mod repetat să le furnizeze Kievului, deoarece susține că Turus ar putea lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.

„Aceste arme ar crește riscul de a aduce Germania în război, deoarece ar implica soldați germani în controlul țintelor”, a insistat Scholz miercuri.

 

Spania a confirmat că va trimite rachete pentru sistemul Patriot

 

Potrivit Reuters, Grecia și Spania au fost sub presiune în acest context . Ambelor țări li s-a cerut să predea Ucrainei câte un sistem Patriot. Atena și Madrid au refuzat, dar Spania a promis totuși că va trimite rachete către aceste sisteme.

Astfel, ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, la o întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (format Ramstein) a confirmat decizia Madridului de a trimite Ucrainei „un set de rachete antiaeriene Patriot cu rază lungă de acțiune” care vor ajunge la baza logistică „în patru zile”.

În plus, ajutorul spaniol planificat pentru următoarele două luni include mitraliere ușoare și grele, vehicule logistice protejate, vehicule blindate pentru infanterie, arme antitanc și obuziere de artilerie.

Ulterior, Spania va trimite sisteme de supraveghere antiaeriană și stații de arme pentru apărarea împotriva dronelor, sisteme pe care industria spaniolă de apărare le pregătește.  

Robles a mai raportat că pregătirea noilor tancuri de luptă Leopard pentru transferul în Ucraina progresează conform planului și că primele unități vor fi gata înainte de sfârșitul lunii iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel