Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională

Eduard Pascu |
Data publicării:

Magnatul media Jimmy Lai din Hong Kong a fost arestat pentru suspiciune de asociere cu forţe străine în conformitate cu legea privind securitate naţională impusă de Beijing metropolei financiare în luna iunie, potrivit anunţului făcut pe Twitter luni de un colaborat apropiat al acestuia, transmite Reuters.

"Jimmy Lai este arestat în acest moment pentru asociere cu puteri străine", a scris luni dimineaţa devreme Mark Simon, director executiv în cadrul companiei media Next Digital ce aparţine lui Lai şi care publică tabloidul local Apple Daily.

AFP adaugă, citând o sursă din poliţie, că un motiv suplimentar al arestării magnatului de presă din Hong Kong ar fi şi frauda. Lai a fost unul din cei mai proeminenţi activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong şi un critic fervent al regimului de la Beijing, care a impus pe 30 iunie o nouă lege privind securitatea naţională, demers puternic criticat de ţările occidentale, transmite Agerpres.

Noua lege de securitate pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi asociere cu forţe străine cu pedepse ce merg până la închisoare pe viaţă. Criticii acestei noi legi consideră că prevederile sale strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom, în timp ce susţinătorii săi afirmă că aplicarea sa va aduce stabilitate în insulă după protestele prelungite de anul trecut în favoarea democraţiei. Lai a mai fost arestat în acest an, alături de alţi activişti de frunte, sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate de anul trecut.

Într-un interviu acordat Reuters în luna mai, Lai a declarat că va rămâne în Hong Kong şi va continua să lupte pentru democraţie, conştient fiind că urmează să fie una din ţintele noii legislaţii în domeniul securităţii. 

Citește și: Patru studenţi din Hong Kong au fost arestaţi în virtutea legii securităţii naţionale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel