MAE rus ia peste picior Ministerul Apărării din Marea Britanie cu privire la documente clasificate despre recentul eveniment cu HMS Defender

Eduard Pascu |
Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a comentat pe un ton caustic informaţiile apărute duminică în mass-media britanice despre scurgerea de documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării, descoperite săptămâna trecută într-o staţie de autobuz din Kent, în sudul Angliei, dintre care unele se refereau la trecerea distrugătorului HMS Defender prin apele din jurul Crimeii, relatează RIA Novosti.

”Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată. Iar acum o întrebare-ghicitoare pentru parlamentul britanic: de ce ar fi nevoie de «hackeri ruşi» din moment ce există staţii de autobuz britanice?”, se întreabă în glumă Zaharova într-o postare pe canalul ei din Telegram, în care a publicat extrase din documentele apărute în media britanice, transmite Agerpres.

Potrivit unora dintre aceste documente, Marea Britanie a luat decizia privind trecerea distrugătorului HMS Defender prin apele din largul Crimeii din dorinţa de a demonstra sprijin pentru Ucraina şi de a arăta că Londra nu se teme să folosească apele pe care le consideră ucrainene.

Ministerul britanic al Apărării a recunoscut duminică pierderea documentelor şi a anunţat deschiderea unei anchete pentru a elucida toate circumstanţele acestui caz. Se presupune că dosarul cu aproximativ 50 de pagini aparţinea unui înalt responsabil militar, fiind descoperit din întâmplare - potrivit BBC - de un trecător într-o staţie de autobuz în comitatul Kent, sud-vestul Angliei, la 22 iunie.

Din documentele publicate duminică de BBC rezultă că Londra luase în considerare un eventual răspuns agresiv din partea Rusiei, care consideră apele din jurul Crimeii ca fiind apele sale teritoriale.

Ministerul rus al Apărării a afirmat săptămâna trecută că o navă de patrulare rusească şi un Su-24 au tras focuri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic. Guvernul britanic a dezminţit, evocând "exerciţii de tiruri" ruseşti în cadrul unor exerciţii despre care se anunţase în prealabil şi o "trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene", conform legislaţiei internaţionale şi că nu a auzit niciun foc de avertisment, potrivit AFP.

Moscova a acuzat comandamentul distrugătorului britanic de acţiuni periculoase şi încălcarea gravă a Convenţiei ONU asupra dreptului mării, cerând o anchetă asupra acţiunilor echipajului vasului.

Mai mult, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat că Rusia îşi va apăra 'inviolabilitatea frontierelor prin toate mijloacele, inclusiv militare', conform RIA Novosti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel