Update. Rusia amenință că va răspunde la fel. MAE român ceruse Rusiei să retragă mai mult de jumătate din personalul Ambasadei de la București

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.

Update, ora 22.40: Rusia avertizează că va răspunde deciziei României de a cere reducerea personalului diplomatic şi administrativ rusesc din ţara noastră, informează RadioRomânia. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat decizia părţii române drept "un atac ostil", care conduce la deteriorarea relaţiilor bilaterale, care oricum, în opinia diplomatei ruse, sunt într-o stare deplorabilă.

Știrea inițială:

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, conform deciziei autorităţilor române, Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii. Rusia a re 30 de zile pentru a se conforma.

Mai concret, Rusia trebuie să reducă schema cu 21 poziţii de diplomat și 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ.

În practică, Ambasada Rusiei trebuie să trimită acasă doar 40 de persoane (11 diplomaţi şi 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ).

Diferenţa de 11 persoane, între numărul de posturi şi numărul personalului aflat efectiv la post, se explică prin faptul că nu toate poziţiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate.

Foto: Ambasada Federației Ruse în România, 24 februarie 2023

Alegerea posturilor ce vor fi reduse şi a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparţine (în această fază) Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ).

Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%, precizează MAE.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar - în cazul de față, România n.r. - poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauză.") şi reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată MAE.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziţie cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părţii române.

În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în ţara noastră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel