MAE ia poziție împotriva atacurilor la adresa serverelor Microsoft: Sunt acțiuni asociate cu China

Eduard Pascu |
Data publicării:
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu Sursa foto: MAE
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu Sursa foto: MAE

Ministerul de Externe a luat poziție în privința atacurilor cibernetice împotriva serverelor Microsoft Exchange, care au afectat peste 250.000 de servere din întreaga lume.

Potrivit MAE, aceste "activități cibernetice maligne" sunt asociate cu China și încalcă normele internaționale privind "comportamentul responsabil statal în spațiul cibernetic".

Marea Britanie și UE au acuzat China că se află în spatele unui atac cibernetic de proporții, care a vizat instituții guvernamentale și industrii cheie la nivel european și internațional.

"Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și ceilalți parteneri în contextul îngrijorărilor exprimate public cu privire la derularea operațiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server, precum și cu privire la campania cibernetică a grupării APT40, acțiuni evaluate ca fiind asociate cu Republica Populară Chineză și care au vizat instituții guvernamentale și industrii cheie la nivel european și internațional.

Aceste activități cibernetice maligne au fost derulate cu ignorarea cadrului normativ internațional privind comportamentul responsabil statal în spațiul cibernetic așa cum este definit în rapoartele consecutive ale Grupului ONU de Experți Guvernamentali/UNGGE, reafirmate de către Grupul de Lucru ONU cu Participare Deschisă/OEWG și aprobate de către Adunarea Generală a ONU", se arată într-un comunicat MAE remis luni.

Potrivit ministerului, "România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic. De asemenea, își reafirmă angajamentul ferm și implicarea în sprijinul consolidării eforturilor la nivel european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internațional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul internațional".

MAE mai arată că "promovarea și protejarea unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur, precum și protecția proprietății intelectuale reprezintă un obiectiv principal în susținerea dezvoltării economice, a societății și a securității la nivel internațional, cu respectarea valorilor democratice și a ordinii bazate pe reguli".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel