MAE: Convorbire telefonică Aurescu - omologul saudit; au discutat despre situaţia de securitate din Orientul Mijlociu

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.

Cei doi oficiali ar fi trebuit să se întâlnească vineri la Bucureşti, dar partea saudită a amânat evenimentul 'din motive imprevizibile şi obiective', iar vizita va fi reprogramată 'în viitorul apropiat'.

 

Conversaţia a prilejuit un schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluţii de securitate din regiunea Mării Negre şi din Orientul Mijlociu extins. Ministrul Aurescu a prezentat evaluările de securitate ale României cu privire la războiul din Ucraina şi efectele complexe ale acestuia la nivel regional şi global. De asemenea, a făcut o scurtă prezentare a eforturilor multidimensionale ale României în sprijinul Ucrainei, inclusiv în ceea ce priveşte refugiaţii.

 

El a salutat decizia Arabiei Saudite de a-l invita pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Summitul Ligii Statelor Arabe desfăşurat la Jeddah, la 19 mai, precizează MAE. Şeful diplomaţiei române a accentuat 'importanţa combaterii dezinformării şi narativelor false propagate de Rusia şi a reiterat importanţa apărării ordinii internaţionale bazate pe Carta ONU şi principiile acesteia, grav încălcate de Rusia prin războiul ilegal şi nejustificat declanşat contra Ucrainei'.

 

Aurescu a subliniat că, plecând de la premisa evidentă că Ucraina este victima agresiunii ruse, ţine de Kiev să decidă asupra momentului şi parametrilor declanşării unor discuţii de pace, în acelaşi timp fiind evident că în acest moment conduita Rusiei nu indică dorinţa de a pune capăt războiului. De asemenea, Bogdan Aurescu a vorbit de perspectiva semnării unor acorduri bilaterale 'care să sprijine realizarea obiectivelor comune de cooperare economică şi sectorială'.

 

Ministrul de Externe al Regatului Arabiei Saudite a adresat mulţumiri României pentru 'eforturile excepţionale' de sprijinire a refugiaţilor ucraineni, dar şi pentru găzduirea în România a Ambasadei Arabiei Saudite de la Kiev, relocată din Ucraina după declanşarea agresiunii. Totodată, ministrul saudit a prezentat evaluările sale cu privire la evoluţiile crizei din Sudan, precum şi eforturile Arabiei Saudite de a menţine armistiţiul şi a identifica soluţii pe termen lung, cu scopul menţinerii stabilităţii regionale, arată MAE. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel