Macron anunță că serviciile occidentale strâng dovezi pentru a prezenta atrocitățile ruse în Ucraina și nu se ferește să le numească crime de război

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Masacrul din gara Kramatorsk, săvârșit de forțele ruse de ocupație. Sursă foto: Ambasada Ucrainei în România
Masacrul din gara Kramatorsk, săvârșit de forțele ruse de ocupație. Sursă foto: Ambasada Ucrainei în România

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat vineri că Franţa strânge dovezi despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina, unde abuzurile împotriva civililor sunt negate de Moscova, transmite Agerpres, care citează AFP.

"Chiar şi cu măsurile maxime de precauţie pe care le iau" în calitate de şef al statului,"pot spune că acestea sunt crime de război ale ruşilor", a spus Emmanuel Macron pe reţeaua de socializare Brut, adăugând că jandarmi şi magistraţi francezi au fost trimişi pentru a-i ajuta pe ucraineni să stabilească faptele.

"Toţi am fost şocaţi şi bulversaţi, revoltaţi de imaginile din Bucea pe care le-am văzut în urmă cu câteva zile, astăzi la Kramatorsk, pe care le-am văzut la Mariupol, la Harkov" şi "din păcate pe care le vom descoperi în multe alte oraşe'', a spus Emmanuel Macron.

Potrivit acestuia, "serviciile franceze, împreună cu altele, au reuşit să demonteze minciuna statului rus care a constat în a spune că nu Rusia" a comis abuzuri împotriva civililor în mai multe oraşe ucrainene."Vreau să adunăm dovezile"."Şi aşadar, am trimis jandarmi şi magistraţi să coopereze pentru a ajuta (...) să strângă dovezi privind vinovăţia soldaţilor ruşi şi despre identitatea acestor soldaţi ruşi", a adăugat el.

"Am putut demonstra, prin imagini din satelit, că a fost vorba de armata rusă atunci când aceasta era prezentă", a spus preşedintele Franţei, fără a preciza la ce oraş se referă.

 

Rusia a decis să desfășoare operațiuni împotriva civililor



Potrivit acestuia,"războiul pe care Rusia a hotărât să îl declanşeze împotriva poporului ucrainean şi-a schimbat natura în ultimele zile din moment ce este clar că aceştia au decis, în mod evident, să desfăşoare operaţiuni împotriva civililor într-un mod metodic, cu scene de violuri care sunt documentate, cu atrocităţi" la adresa civililor.

Emmanuel Macron doreşte aşadar ca Franţa să ajute justiţia ucraineană "dacă este parţial împiedicată, să meargă în faţa Curţii Penale Internaţionale, astfel încât să existe judecată".

Cel puţin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise şi aproximativ 100 au fost rănite vineri într-un atac cu rachete asupra gării din Kramatorsk. Moscova a negat imediat că este responsabilă pentru acest atac, spunând că nu are tipul de rachetă care a fost folosit şi acuzând Kievul că a pus la cale acest atac pentru a-i împiedica pe civili să fugă. Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat un "rău fără limite" dezlănţuit de Rusia.

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a calificat acest bombardament drept o "crimă împotriva umanităţii". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel