Macron a discutat cu premierul japonez despre cooperare şi o regiune ”indo-pacifică liberă”

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat de vineri într-o vizită la Tokyo pentru deschiderea Jocurilor Olimpice, a avut sâmbătă o întrevedere cu prim-ministrul japonez Yoshihide Suga, înainte de a se întâlni cu câţiva şefi ai unor mari companii nipone, printre care cel al Nissan, transmite AFP.

Cei doi lideri politici nu au făcut comentarii pentru presă la finalul întâlnirii, dar Macron a lăudat pe Twitter parteneriatul ”de excepţie” franco-japonez. ”La ora la care toţi luptăm contra virusului, când ne angajăm în relansare, acest parteneriat este o forţă”, a adăugat el, transmite Agerpres.

Într-o declaraţie comună publicată după întrevedere, Macron şi Suga au reamintit importanţa unei regiuni ”indo-pacifice libere şi deschise, incluzive şi fondate pe statul de drept”, în contextul în care ambiţiile Chinei în regiune provoacă îngrijorări atât de partea japoneză, cât şi printre puterile occidentale.

Cei doi lideri au evocat, de asemenea, cooperarea franco-japoneză în lupta împotriva încălzirii climatice, care ”nu este o constrângere, ci un vector de inovaţie şi de creare de locuri de muncă”, şi au exprimat dorinţa de a întări legăturile economice şi comerciale între cele două ţări.

La întâlnirea cu directori generali de mari companii japoneze, Macron a lăudat atractivitatea economică a Franţei.



În privinţa dosarului spinos al răpirilor parentale în Japonia, comunicatul comun este laconic, menţionând doar că Franţa şi Japonia ”se angajează să întărească dialogul, în interesul superior al copiilor”.

Această practică tolerată şi curentă în Japonia, unde principiul custodiei comune nu există în lege, a fost din nou mediatizată odată cu greva foamei începută în urmă cu două săptămâni de Vincent Fichot, un francez rezident la Tokyo care nu şi-a mai văzut cei doi copii de când soţia sa japoneză a părăsit domiciliul împreună cu ei acum aproape trei ani.

Consilieri ai lui Macron l-au vizitat joi pe Fichot, care campează zi şi noapte în faţa unei gări în apropierea Stadionului Olimpic de la Tokyo. La o întrebare a AFP, Fichot a răspuns că este ”dezamăgit” de întâlnire şi că îşi va continua demersul.

Emmanuel Macron va părăsi Japonia în cursul serii, îndreptându-se spre Polinezia franceză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel