Macedonia de Nord, în NATO. România salută încheierea procesului de ratificare a protocolului de aderare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, prin ratificarea acestuia de către Spania.

Astfel, arată MAE, este deschisă calea pentru finalizarea aderării Republicii Macedonia de Nord la Alianţa Nord-Atlantică. Conform procedurii, după depunerea instrumentului de ratificare, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al NATO.

,,România a susţinut ferm perspectivele euro-atlantice ale Republicii Macedonia de Nord, fiind unul dintre primii aliaţi care au ratificat Protocolul de aderare, în februarie 2019. Totodată, România a promovat constant importanţa politicii NATO a 'uşilor deschise', ca instrument deosebit de valoros în extinderea ariei de stabilitate şi securitate în spaţiul euro-atlantic", precizează ministerul român.

Amintim că, Spania a ratificat protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, a anunţat ieri ministrul de externe de la Skopje, Nikola Dimitrov.

Senatul spaniol a ratificat protocolul în unanimitate prin videoconferinţă din cauza pandemiei de coronavirus. Dimitrov a mulţumit Spaniei că a făcut acest pas "în circumstanţe atât de dificile".

Decizia Spaniei, ultimul dintre cele 30 de state membre NATO care a făcut acest pas, deschide calea pentru aderarea fostei republici iugoslave la Alianţa Nord-Atlantică.

Acest lucru a devenit posibil anul trecut după ce Skopje a pus capăt unei vechi dispute cu Grecia prin adăugarea indicaţiei geografice 'de Nord' la numele Macedonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel