Macedonia de Nord, în NATO. România salută încheierea procesului de ratificare a protocolului de aderare

S.I. Catalin / 18 Martie 2020 / 14:49

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, prin ratificarea acestuia de către Spania.

Astfel, arată MAE, este deschisă calea pentru finalizarea aderării Republicii Macedonia de Nord la Alianţa Nord-Atlantică. Conform procedurii, după depunerea instrumentului de ratificare, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al NATO.

,,România a susţinut ferm perspectivele euro-atlantice ale Republicii Macedonia de Nord, fiind unul dintre primii aliaţi care au ratificat Protocolul de aderare, în februarie 2019. Totodată, România a promovat constant importanţa politicii NATO a 'uşilor deschise', ca instrument deosebit de valoros în extinderea ariei de stabilitate şi securitate în spaţiul euro-atlantic", precizează ministerul român.

Amintim că, Spania a ratificat protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, a anunţat ieri ministrul de externe de la Skopje, Nikola Dimitrov.

Senatul spaniol a ratificat protocolul în unanimitate prin videoconferinţă din cauza pandemiei de coronavirus. Dimitrov a mulţumit Spaniei că a făcut acest pas "în circumstanţe atât de dificile".

Decizia Spaniei, ultimul dintre cele 30 de state membre NATO care a făcut acest pas, deschide calea pentru aderarea fostei republici iugoslave la Alianţa Nord-Atlantică.

Acest lucru a devenit posibil anul trecut după ce Skopje a pus capăt unei vechi dispute cu Grecia prin adăugarea indicaţiei geografice 'de Nord' la numele Macedonia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy