Lupte grele la Kupyansk – încercări disperate ale forțelor ruse pentru a sparge apărarea ucraineană

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier de 240 mm 2S4 „Tyulpan” al trupelor ruse. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Obuzier de 240 mm 2S4 „Tyulpan” al trupelor ruse. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Cea mai fierbinte zonă a frontului a devenit direcția Kupyansk (Kupiansk). Trupele ruse atacă în valuri pozițiile deținute de ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Grupului ucrainean de Forțe de Est, Serghei Cherevaty, a declarat pe 10 august că inamicul încearcă să preia inițiativa și să spargă apărarea ucraineană, dar comandanții ucraineni cunosc intențiile și capabilitățile forțelor ruse din zonă și au dispus întărirea apărării, inclusiv prin aducerea de mijloace suplimentare de lovire.

,,Situația este complicată, dar controlată. Cunoaștem unitățile inamice, comandanții, le cunoaștem intențiile și acționăm în consecință pentru a le zădărnici planurile", a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Cherevaty, în ultimele 24 de ore, pe direcția Kupiansk, trupele ruse au lansat 559 de lovituri de artilerie și au atacat de patru ori, fără succes, pozițiile ucrainene.

„Inamicul a întrebuințat mai multă aviație [decât de obicei], din păcate, împotriva civililor, efectuând  16 raiduri aeriene în ultimele 24 de ore”, a adăugat Cherevaty.

Pe timpul respingerii atacurilor, militarii ucraineni au scos din luptă aproape două companii ale forțelor ruse (35 de morți și 110 răniți), restul subunităților fiind nevoite să se retragă.

Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, generalul Syrsky, s-a deplasat în zona Kupiansk și a dat noi dispoziții pentru întărirea apărării.

În urmă cu aproape un an, în septembrie 2022, Syrsky a fost principalul artizan al planului operațional prin care s-a eliberat, cu pierderi mici de partea ucraineană, o zonă extinsă din regiunea Harkov, inclusiv orașul Kupyansk. Referindu-se la succesul de atunci, Cherevaty a precizat că forțele ruse încearcă acum să repare umilința de acum un an, când au fost surprinse total de manevrele rapide ale trupelor ucrainene.

,,Inamicul are o mâncărime pentru diferite date, pentru diferite evenimente semnificative. Kupianskul este unul dintre punctele de umilință pentru ei în acest război", a subliniat purtătorul de cuvânt, amintind că în septembrie 2022 orașul a fost eliberat din mâna forțelor invadatoare. Potrivit lui Cherevaty, acesta este motivul pentru care inamicul a devenit atât de activ.

„Generalul Syrsky a fost anul trecut conducătorul principal al acelei umilințe, iar acum el, împreună cu o echipă puternică de comandanți și personal militar, va face totul pentru a împiedica inamicul să reușească acolo”, a subliniat Cherevaty.

Un reprezentant al Grupului ucrainean de Forțe de Est a precizat că ocupanții vor folosi companiile Storm Z pe această direcție și crede că vor intensifica „atacurile de carne”, adică să spargă cu orice preț apărarea ucraineană. Acesta a amintit că respectivele companii au fost create de Ministerul rus al Apărării și au o mulțime de elemente antisociale, oameni care au probleme cu legea, inclusiv mercenari. Deja, forțele ruse au făcut câteva astfel de încercări de atac, dar nu au avut nici un succes.

Potrivit generalului Syrsky, forțele ruse din zona Kupiansk au până la opt detașamente de asalt Storm-Z.

Comentariul autorului: Direcția operativă Kupiansk este importantă pentru trupele ucrainene datorită capului de pod deținut la est de râul Oskil, care le permite să amenințe întregul flanc nordic al forțelor ruse. Pentru a limita riscul de învăluire, forțele ruse au adus pe această direcție și pe cea adiacentă – direcția Liman situată mai la sud - până la 100.000 de militari, cu care încearcă de aproape o lună să împingă linia frontului spre vest, chiar pe râul Oskil.

Inițial, planul rusesc de contraofensivă cu cei 100.000 de militari părea că are ca scop atragerea unei părți din forțele ucrainene care sunt destinate angajării în contraofensiva din zona Zaporojie. Dar, având în vedere faptul că rușii pot cel mult ajunge la râul Oskil, acest câștig fiind puțin relevant pentru dezvoltarea unei ofensive viitoare, rezultă că intenția rușilor este mai degrabă să-și securizeze flancul de presiunile ucrainene în creștere.

În aceste noi condiții, se poate aprecia că planul ucrainean pentru această vară și toamnă are de fapt două direcții operativ-strategice principale – direcția Zaporojie și direcția Kupiansk – Liman. Dacă ucrainenii își ating ambele obiectivele, forțelor ruse le va fi limitată sever libertatea de mișcare prin tăierea multor rute de aprovizionare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel