Lupta pentru resurse a marilor puteri. SUA, China și Rusia, în goana după metale rare

Darius Muresan |
Data publicării:

O analiză publicată în Ziarul Financiar prezintă nevoile marilor puteri și lupta lor pentru a avea acces la metale rare, în special de litiu, materie primă indispensabilă nu doar pentru bateriile mașinilor, dar și în industria de apărare.

În luna august a anului trecut, preşedintele SUA Donald Trump s-a arătat interesat să cumpere Groen­landa, un uriaş teritoriu autonom danez depen­dent de pescuit şi subvenţii de la guvernul Danemarcei. Ideea a fost respinsă ca „absurdă“ de autorităţile daneze, însă vâlva stârnită de Trump a expus impor­tanţa strategică a Groenlandei în contextul cursei pentru cucerirea Arcticii şi a resurselor minerale ale regiunii. SUA au o bază militară strategică pe insulă, cea mai mare din lume, iar companiile miniere prospectează acolo după minereuri conţinând metale rare, uraniu sau aur, scrie BBC, potrivit analizei publicată de Ziarul Financiar.

 

SUA, Rusia și China, în cursa pentru bătăliile arctice

 

După şocul produs de Trump a urmat surpriza: în aprilie, SUA au anunţat un pachet de ajutor de 12,1 milioane de dolari pentru Groenlanda, decizie salutată de guvernul local. Asistenţa ar trebui să contribuie la dezvoltarea economică a Groenlandei, mai ales pe latura resurselor naturale şi educaţiei. Agenţia AP a raportat că o mare parte din acest ajutor va fi sub forma consultanţei de specialitate americane. SUA concurează cu Rusia şi China pentru resursele arctice.

Luna trecută, Trump s-a lăudat cu aducerea la masa negocierilor a liderilor din Kosovo şi Serbia, efort încununat cu un acord de apropiere economică a celor două state balcanice care în urmă cu două decenii s-au înfruntat într-un război sângeros. Ca parte a acordului, o agenţie de stat americană va asigura finanţare pentru diferite proiecte bilaterale. Unul dintre acestea este o viitoare centrală electrică care va folosi baterii cu ioni de litiu pentru stocarea energiei.

Legat de litiu, grupul minier anglo-australian Rio Tinto a descoperit în 2004 un depozit de borat de litiu în valea râului Jadar din Serbia despre care se estimează că ar conţine 10% din depozitele de litiu la nivel mondial. Acest metal rar devine o materie primă extrem de importantă în contextul dezvoltării accelerate a sectorului electromobilităţii. Litiul este important şi în industria apărării. Rio Tinto are printre acţionarii mari o companie de stat chineză.

China este unul din liderii mondiali la producţia de baterii cu litiu, iar în ultimii ani Serbia s-a apropiat rapid, economic şi politic, de puterea asiatică. Prin acordul de apropiere economică, Washingtonul forţează Belgradul să se distanţeze de Beijing. Între timp, Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat urgenţă naţională creşterea producţiei de metale rare şi în care se arată că „America nu poate fi dependentă de importurile de la adversari străini de minerale critice din ce în ce mai necesare pentru menţinerea forţei militare şi economice în secolul 21“.

De asemenea, guvernul american a investit 25 de milioane de dolari într-un grup minier britanic, TechMet, specializat în producţia de metale rare ca litiul şi cobaltul, scrie The Telegraph.

 

Occidentul, îngrijorat de avantajele pe care le are China

 

Potrivit Asia Times, China controlează peste 80% din sursele de aprovizionare externe cu metale rare ale Americii. De asemenea, China controlează 90% din producţia globală de pământuri rare. Washingtonul se teme că Beijingul şi-ar putea folosi poziţia dominantă în comerţul global ca pe o armă contra companiilor americane dependente de importurile de metale rare, notează The Telegraph.

Şi nu doar Washingtonul este îngrijorat de avantajele pe care China le are în acest comerţ. Spre exemplu, Comisia Europeană lucrează la o strategie privind materiile prime precum litiul prin care urmăreşte să reducă dependenţa industriilor europene de China prin stimularea colaborării industriale şi asigurarea de finanţare sustenabilă pentru noi producători.

Noul grup industrial are ca model Alianţa Europeană a Bateriilor, care reuneşte peste 200 de companii, guverne şi organizaţii de cercetare pentru producţia de baterii destinate sectorului auto, potrivit Euractiv.

Maroš Šefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu relaţiile interinstituţionale, apreciază că Europa ar putea deveni autosuficientă în privinţa aprovizionării cu litiu până la mijlocul deceniului. În aprilie, investitorii au dat undă verde unui proiect de producere a litiului în Cehia, care deţine unele dintre cele mai mari rezerve de metal din Europa. În prezent, principalul producător european este Portugalia, cu o cotă de piaţă de 11%, însă costurile de producţie îi sunt mai mari decât cele ale concurenţilor străini, notează Euractiv.

Australia, care deţine o şesime din depozitele de pământuri rare ale lumii, s-a aliat cu SUA pentru a deschide noi exploatări şi sprijini intrarea pe piaţă a unor jucători noi. Rusia intenţionează să investească 1,5 miliarde de dolari în industria metalelor rare, cu intenţia de a deveni al doilea producător la nivel mondial, după China, până în 2030, scrie Reuters, care citează un oficial guvernamental de top

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel