Lula da Silva îl învinge pe Bolsonaro. ”Brazilia s-a întors pe scena internaţională” / SUA și Rusia au trimis mesaje pentru noul președinte brazilian

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lula da Silva, facebook, pagina oficială
Lula da Silva, facebook, pagina oficială

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia.

 

Luiz Inacio Lula da Silva, care a câștigat al treilea mandat de președinte, a declarat duminică seara, după alegerea sa, că Brazilia s-a întors pe scena internaţională şi nu mai vrea să fie un paria, informează luni AFP.

"Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (...) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu", a mai declarat liderul de stânga în discursul ţinut după victoria obţinută în alegeri.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care Lula l-a învins duminică cu un scor foarte strâns în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a atras numeroase critici internaţionale pentru defrişările record a celei mai mari păduri tropicale de pe planetă care au avut loc în timpul mandatului său.

"Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume", a adăugat Lula, făcând referire la faptul că cea mai mare ţară din America Latină s-a izolat diplomatic în timpul mandatului exercitat de Bolsonaro.

 

„Alegeri libere, corecte și credibile”

 

Președintele american Joe Biden l-a felicitat pe președintele ales brazilian Luiz Inacio Lula da Silva pentru victoria sa duminică în „alegeri libere, corecte și credibile” și a spus că așteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării între țări.

La rândul său, Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al Braziliei, Lula, pentru câștigarea unui al treilea mandat de președinte, înlăturându-l pe actualul Jair Bolsonaro.

Putin a declarat încă de săptămâna trecută că nu  are nicio preferință în cursa alegerilor din Brazilia și că are relații cordiale cu ambii candidați.

 

Un președinte de stânga



Lula a pledat, de asemenea, pentru "o Brazilie egalitară, o Brazilie pentru toţi, a cărei prioritate este acordată celor care au cea mai mare nevoie"."Angajamentul nostru cel mai urgent este de a eradica din nou foametea", a subliniat el, în contextul în care 33 de milioane de brazilieni suferă de nesiguranţă alimentară.

"Voi guverna 215 milioane de brazilieni, nu doar pe cei care m-au votat. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor, o singură naţiune", a spus el după o campanie electorală dură, care a divizat ţara.

"Această ţară are nevoie de pace şi unitate", a mai afirmat preşedintele ales, deoarece "nimeni nu vrea să trăiască într-o familie în care există discordie. Nimeni nu este interesat să trăiască într-o ţară divizată".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel