Lukaşenko menţionează posibilitatea unei dezbateri cu privire la alegeri prezidenţiale anticipate

Eduard Pascu / 09 sep 2020 / 14:33
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a referit pentru prima oară la o viitoare dezbatere cu privire la eventuale alegeri prezidenţiale anticipate, dar a refuzat să propună un calendar, apreciind că acest scrutin va depinde de proiectul său de reformă constituţională, relatează miercuri AFP.

'Dacă schimbăm Constituţia, atunci aceasta va trebui să prevadă alegeri prezidenţiale. Înclin spre alegeri prezidenţiale anticipate, nu exclud' această posibilitate, a declarat Lukaşenko într-un interviu pentru mass-media ruse difuzat miercuri, explicând că tema va face obiectul unei dezbateri în cadrul unei 'Adunări Populare Panbelaruse' care va avea loc în decembrie sau în ianuarie.

'Nu vorbesc despre un calendar, căci trebuie să adoptăm Constituţia, să organizăm mai întâi alegeri locale', a adăugat el, transmite Agerpres.

Confruntat cu manifestaţii de o amploare fără precedent din august, de la realegerea controversată în funcţie pentru al şaselea mandat prezidenţial, Lukaşenko refuză orice negociere cu contestatarii, evocând doar un proiect vag de reformă constituţională care ar reduce puţin din imensele prerogative ale şefului statului.

În interviul citat de AFP, el a declarat că nu va pleca sub presiune: 'Nu sunt un laş, nu îmi este frică. Nu am fugit şi nu voi fugi. Şi nici copiii mei nu vor pleca nicăieri'.

Aproape toate personalităţile de prim-plan ale opoziţiei din Belarus au fost arestate sau constrânse să ia calea exilului în ultimele săptămâni. Mobilizarea în stradă nu şi-a pierdut suflul: peste 100.000 de persoane au manifestat duminica trecută, pentru a patra săptămână consecutiv, cerând plecarea lui Lukaşenko.

Citește și: Lideră a protestatarilor din Belarus, răpită de persoane neidentificate

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy