Lovitură rară încasată de ruși: Doar al doilea sistem Smerch, aruncat în aer în Ucraina. ”HIMARS-ul rusesc” a fost reperat de noile drone Shark

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Smerch, ministerul rus al apărării
Foto: Smerch, ministerul rus al apărării

Forțele armate ucrainene au distrus sistemul rusesc de rachete cu rază lungă de acțiune BM-30 Smerch (MLRS). O fotografie care arată momentul distrugerii sistemului a fost publicată pe rețelele de socializare.

De la începutul invaziei ruse pe scară largă, a fost confirmată o singură distrugere a acelui sistem de artilerie de către forțele ucrainene. Primul BM-30 Smerch a fost lovit în regiunea Harkov în octombrie anul trecut.

Acest sistem de rachete este greu de localizat și de distrus datorită caracteristicilor de utilizare a sistemului, care permit lansarea rachetelor de la o distanță mare față de linia frontului, raza de lovire a acestora fiind de aproximativ 120 de kilometri.

Nu se știe încă cu ce armă a fost lovită această țintă rară, scriu cei de la Ukraine Today. Cu toate acestea, lângă sistemul distrus, pe sol pot fi văzute mai multe cratere și, având în vedere metodele de funcționare ale unităților de contrabaterie ucrainene, se poate presupune că acestea sunt urme de impact ale rachetelor ghidate GMLRS lansate de sistemul HIMARS.

Fotografia care arată lansatorul BM-30 Smerch care arde ar fi fost făcută de o dronă de recunoaștere ”Shark”, fabricată în Ucraina, care probabil a și detectat sistemul rusesc de rachete Smerch. 

UAV Shark / Foto: Ukrspecsystems

După cum scrie Defense Express, fotografia prezintă un semn caracteristic dronei ucrainene de recunoaștere Shark fabricată de Ukrspecsystems. Armata ucraineană are 25 de astfel de sisteme achiziționate cu fonduri colectate prin intermediul campaniei „Come Back Alive”. Dronele Shark au o bună protecție împotriva bruiajului, precum și o rază mare de operare. Fiecare sistem ”Shark” constă din două aeronave, un sistem de lansare și un modul de control.

De altfel, săptămâna trecută datorită acestui sistem, au fost identificate și distruse cinci instalații ale complexului antiaerian rusesc „Buk” din Zaporijia. 

BM-30 Smerch, dezvoltat în Uniunea Sovietică, poate folosi rachete vechi de 300 mm cu un focos monobloc de mare explozie sau cu dispersie pentru lovituri  la o rază de până la 70 de kilometri care sunt echipate cu un sistem mai simplu de corectare a zborului, care le limitează precizia, făcându-le potrivite doar pentru a lovi ținte aflate pe o zonă extinsă.

Foto: Smerch, ministerul rus al apărării

În același timp, Rusia a dezvoltat rachete ghidate de 300 mm de înaltă precizie ale familiei Tornado-S, capabile să lovească ținte la o distanță de 120 de kilometri.

Armata rusă avea peste 100 de unități ale sistemului de rachete antiaeriene BM-30 „Smerch” în serviciu, în 2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel