Londra invocă securitatea națională pentru a nu dezvălui detalii din contractul cu AstraZeneca

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Marea Britanie nu poate publica detalii despre contractul de furnizare a vaccinului AstraZeneca COVID-19 pentru că ar pune în pericol securitatea națională, a declarat vineri un oficial britanic.

Lupta pentru asigurarea vaccinurilor s-a intensificat joi, când UE a avertizat companiile farmaceutice că va folosi toate mijloacele legale sau chiar va bloca exporturile, cu excepția cazului în care acestea vor fi de acord să livreze așa cum s-au angajat, relatează Reuters.

Scoția va publica săptămâna viitoare date detaliate privind furnizarea de vaccinuri COVID-19, chiar dacă guvernul britanic a refuzat să facă acest lucru.

Un demnitar al Cabinetului britanic, a declarat că Guvernul a fost transparent cu datele, dar nu a putut publica detalii despre aprovizionare din motive de securitate națională, pe care a refuzat-o în mod repetat să le specifice.

Cea mai rapidă acțiune de vaccinare în masă din istorie provoacă tensiuni în întreaga lume, pe măsură ce marile puteri cumpără doze în vrac, iar națiunile mai sărace încearcă să navigheze într-un câmp minat financiar și diplomatic pentru a colecta orice provizii rămân.

Regatul Unit a asigurat 367 de milioane de doze din cele șapte vaccinuri care sunt în lucru, inclusiv 100 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, care a fost dezvoltat de Universitatea Oxford.

Kate Bingham, fostul șef al grupului de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie, a declarat că țara a reușit să-și asigure aprovizionarea sprijinind companiile farmaceutice, dezvoltând rapid studii clinice și ajutând firmele să achiziționeze echipamente pentru creșterea producției.

"Aceasta este, în cele din urmă, diferența în ceea ce privește motivul pentru care suntem atât de avansați în ceea ce privește producția", a spus Bingham, adăugând că nu se aștepta ca UE să blocheze exporturile de vaccinuri în Regatul Unit.

Contractul UE cu AstraZeneca pentru vaccinul său COVID-19 conține prevederi obligatorii, a declarat vineri șeful comisiei UE, Ursula von der Leyen, cerând de la producătorul de medicamente o explicație plauzibilă pentru suspendarea livrării.

"Cred că vom reveni la publicarea cifrelor reale de aprovizionare începând cu săptămâna viitoare, astfel încât să avem cu toții transparență în acest sens", a declarat Sturgeon, joi, parlamentului scoțian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel