"Locomotiva" germană s-a urnit mai târziu, dar acum duce greul: Berlinul anunță încă 4 sisteme IRIS-T pentru Ucraina, într-o nouă tranșă de 1,3 miliarde de euro

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons
Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons

Germania va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro (1,42 miliarde de dolari), care va include alte patru unități de apărare aeriană IRIS-T, a declarat marți la Kiev ministrul Apărării, Boris Pistorius.

Germania șterge, pas cu pas, prima impresie lăsată în primele luni ale războiului, atunci când furniza Kievului căști și veste de protecție.

Dintre statele europene, Marea Britanie părea că va deveni cel mai important furnizor de armament pentru Kiev, dar situația s-a schimbat dramatic în ultimul an.

Treptat, germanii au livrat armatei ucrainene tehnică militară tot mai complexă, ajungând (potrivit institutului KIEL) la 17 miliarde de euro, angajamente pentru livrarea a sute de blindate, zeci de obuziere sau cantități impresionante de muniție. 

 

Germania contribuie decisiv la apărarea antiaeriană a Ucrainei

 

Totuși, una dintre cele mai importante contribuții ale Berlinului din ultima perioadă o constituie sistemele antiaeriene.

Până acum, Berlinul s-a angajat să furnizeze Kievului opt sisteme IRIS-T, dintre care trei au fost deja livrate. Ucraina le utilizează în principal pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei, relatează Reuters.

Noul pachet de ajutor militar anunțat marți va cuprinde, de asemenea, 20.000 de obuze de artilerie de 155 mm, precum și mine antitanc, a declarat Pistorius reporterilor, vorbind alături de omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

„Sunt sigur că acest lucru vă va ajuta în lupta voastră împotriva agresiunii Rusiei”, a spus el. „Acest lucru subliniază faptul că suntem alături de Ucraina în mod durabil și fiabil”.

Obuzele de artilerie vor completa cele peste 140.000 de cartușe de 155 mm pe care Germania s-a angajat să le livreze anul viitor, a menționat Pistorius.

În trecut, alături de sistemele IRIS-T, Germania a mai livrat Ucrainei un sistem PATRIOT, 47 de tunuri antiaeriene autopropulsate GEPARD, dar și lansatoare portabile STINGER (500 de unități) sau STRELA (2.700 de unități)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel