Liz Truss vrea ca Marea Britanie să fie un bastion împotriva Chinei. Rishi Sunak consideră și el China principala amenințare

British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra
British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson, a promis miercuri să întărească legăturile economice dintre ţările Commonwealth-ului ca bastion în faţa Chinei, la câteva zile după ce rivalul său Rishi Sunak a făcut din Beijing principala ameninţare pentru Regatul Unit, notează Agerpres, care citează AFP.

Cu ocazia deschiderii la Birmingham a Jocurilor Commonwealth-ului, Liz Truss, mare favorită potrivit sondajelor, vrea să faciliteze acordurile comerciale bilaterale în cadrul acestei alianţe de 54 de state moştenite de la imperiul britanic.

"Voi face în aşa fel încât Commonwealth-ul să fie în centrul planurilor mele pentru + Global Britain +", termen care desemnează ambiţiile Regatului Unit post-Brexit de a exista pe scena internaţională, a spus Liz Truss într-un comunicat.

"Trebuie să ne asigurăm că există beneficii clare pentru a rămâne în Commonwealth şi să oferim naţiunilor o alternativă clară la influenţa răuvoitoare în creştere a Beijingului", a adăugat ea.

"Prioritatea acordată comerţului cu ţările din Commonwealth va consolida legăturile economice şi de securitate, înmulţind în acelaşi timp oportunităţile pentru întreprinderile britanice de a accede la unul dintre cele mai mari blocuri economice ale lumii", a continuat şefa diplomaţiei britanice.

 

Ambii candidați pentru viitorul post de premier al Marii Britanii s-au lansat în atacuri împotriva Chinei



Această luare de poziţie a candidatei Liz Truss intervine la câteva zile după ce adversarul ei a lansat un atac abia voalat la adresa fostei sale colege din guvernul Johnson, estimând că Londra "a ignorat prea mult timp activităţile malefice ale Chinei", pe care o consideră "cea mai mare ameninţare pe termen lung" pentru Regatul Unit.

De la începutul campaniei, declanşată de demisia lui Boris Johnson în faţa unei succesiuni de demisii din cauza unei succesiuni de scandaluri, Liz Truss, 47 de ani, şi Rishi Sunak, 42 de ani, se înfruntă în principal pe plan fiscal.

Prima promite impozite mai mici "chiar din prima zi", al doilea numai după o îmbunătăţire a situaţiei de pe frontul inflaţiei.

Votul prin corespondenţă, deschis pentru aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator, urmează să înceapă la 5 august şi să se încheie la 2 septembrie, după care câştigătorul va fi anunţat la 5 septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel