Lituania și Polonia au decis consolidarea protecției Coridorului Suwalki

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Lituania și Polonia au convenit să formeze o brigadă în cadrul Comandamentulului Multinaţional de Divizie Nord-Est (Elbląg, Polonia) pentru a proteja așa-numitul coridor Suwalki, conform eurointegration.com.

Șeful Statului Major General al forțelor armate poloneze, Rajmund Andrzejczak, aflat într-o vizită oficială la Vilnius, a precizat că a discutat cu omologul său lituanian posibilitatea ca militarii ambelor țări să elaboreze ,,cele mai complexe și cuprinzătoare scenarii", deoarece, în cazul unei agresiuni sau forţare a Coridorul Suwalki de către trupele ruseşti, timpul de reacţie şi răspuns vor fi foarte scurte.

Generalul Andrzejczak a precizat că soldaţii polonezi şi lituanienei ar trebui să se antreneze în fiecare zi pentru a se cunoaşte reciproc şi pentru a creşte gradul de interoperabilitate. Potrivit acestuia, Polonia este îngrijorată de capacitățile militare în creștere ale Rusiei în regiunea Kaliningrad.

,,Numărul tot mai mare de unități militare şi modernizarea acestora în regiunea Kaliningrad sunt simboluri foarte agresive ale acțiunilor ruse", a spus generalul Rajmund Andrzejczak. Serviciile de informaţii lituaniene au spus că, în ultimii ani, în regiunea Kaliningrad, Rusia a reînnoit vechile infrastructuri militare și a creat alte noi.

Coridorul Suwalki este o porțiune a frontierei dintre Lituania și Polonia, cu o lățime de 100 km, care se învecinează cu regiunea Kaliningrad a Federației Ruse în vest și cu Belarus în est.

Istmul Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Rusia și Belarus, este considerat de NATO un potențial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forțele ruse ar izola țările baltice de Europa de Vest.

Zona, numită „Suwalki Gap” este un teritoriu în nord-estul Poloniei, care are ca vecini Lituania în nord-est, Kaliningrad în nord-vest și Belarus în sud-est. Fâșia de teren din districtul Sejny mai este numită „coridorul Suwalki” sau de către lituanieni „triunghiul Suwalki”, o referire la cele trei orașe Punsk, Sejny și Suwalki.

Temerile de o invazie rusească au apărut după anexarea Crimeii în 2014, eveniment care a degradat puternic relațiile dintre Occident și Rusia. De atunci, cele mai importante manevre ale NATO s-au concentrat pe apărarea acestei regiuni, cu atât mai mult cu cât specialiștii consideră „sofisticate și intimidante” exercițiile militare rusești desfășurate în Kaliningrad și în Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel