Lituania deschide o anchetă pentru acte de tortură comise de membri ai regimului din Belarus

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Procurorul general al Lituaniei a deschis miercuri o anchetă penală împotriva unor membri ai regimului belarus ca urmare a acuzaţiilor de tortură ale militanţilor pro-democraţie, relatează AFP.

Procurorul Evaldas Pasilis a declarat că aplică legi ale jurisdicţiei universale care permit urmărirea penală pentru crime împotriva umanităţii comise oriunde în lume. "Fiecare dintre noi, indiferent de naţionalitate, are acelaşi drept la viaţă şi demnitate", a spus Pasilis într-un comunicat.

Ancheta a fost deschisă după ce cetăţeanul belarus Maksim Kharoşin a depus o cerere la Ministerul public în care a reclamat faptul că a fost torturat în timp ce era în detenţie de către forţele de ordine din Belarus. Niciun nume suspect nu a fost evocat deocamdată în ancheta lituaniană. Svetlana Tihanovskaia, lidera în exil a opoziţiei din Belarus, a salutat demersul şi a cerut şi altor ţări europene să facă acelaşi lucru, transmite Agerpres.

''Încurajăm toate celelalte ţări să urmeze iniţiativa procurorului lituanian şi să înceapă anchetarea crimelor împotriva umanităţii comise de regimul belarus. Niciun caz nu ar trebui uitat, fiecare ar trebui investigat'', a declarat ea telefonic pentru AFP.

Lituania, care face parte din UE, a jucat un rol esenţial în mobilizarea internaţională pentru a sprijini manifestanţii din Belarus care contestă de câteva luni realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

În fiecare duminică, începând din luna august, zeci de mii de belaruşi manifestează pe străzile capitalei pentru îndepărtarea preşedintelui Lukaşenko.

Citește și: Lukașenko avertizează: Va fi o baie de sânge în Belarus, iar ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel