Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, statut oficial în Lituania

Eduard Pascu |
Data publicării:

Lituania i-a acordat luni liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, şi echipei sale statut oficial în această ţară baltică, relatează agenţia DPA.

''Începând de astăzi, reprezentarea belarusă democratică în Lituania este o instituţie acreditată'', a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis. Totuşi, a adăugat el, aceasta nu va fi considerată o reprezentanţă diplomatică cu drepturile şi privilegiile ce ar decurge dintr-un asemenea statut. ''Recunoaştem voinţa democratică a poporului (belarus), nu un stat sau o organizaţie internaţională'', a explicat el, transmite Agerpres.

Însă această acreditare reprezintă un pas simbolic către recunoaşterea legală a societăţii civile belaruse şi a efortului ei pentru realizarea unor schimbări democratice în propria ţară, a mai spus şeful diplomaţiei lituaniene.

Această reprezentanţă va fi condusă de Svetlana Tihanovskaia, opozanta care s-a refugiat în Lituania după ce a pierdut în august anul trecut alegerile prezidenţiale în faţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, într-un scrutin pe care opoziţia belarusă îl consideră fraudat.

UE nu-l mai recunoaşte pe Lukaşenko şef al statului şi a impus sancţiuni împotriva lui şi a susţinătorilor săi în urma reprimării mişcării de opoziţie.

Tihanovskaia a mulţumit Lituaniei pentru ''pasul important de a delegitima regimul Lukaşenko'' prin acceptarea unei reprezentanţe a opoziţiei belaruse. ''Acest statut presupune că poporul belarus este acum reprezentat într-o ţară a UE'', consideră ea.

Critici faţă de hotărârea Lituaniei au venit dinspre Rusia, care-l susţine pe Lukaşenko. ''Este uimitoare imprudenţa cu care anumite state (...) continuă să se amestece în afacerile interne ale Belarusului'', a scris pe Telegram preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Sluţki.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel