Lituania a aprobat detenția în masă a migranților ilegali și a restricționat dreptul lor la apel

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Parlamentul Lituaniei (Seimas) a aprobat marţi detenţia în masă a solicitanţilor de azil şi a restricţionat dreptul lor la apel, într-o încercare de a limita venirea în număr mare a acestora dinspre Belarus, informează Reuters.

Pentru noua lege au votat 84 dintre cei 141 de membri ai legislativului lituanian. Un parlamentar a votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut.

Potrivit site-ului de ştiri delfi.lt, schimbările adoptate marţi vor restricţiona libera deplasare a migranţilor care intră ilegal în Lituania şi limitează alte drepturi ale acestora atunci când guvernul declară stare de urgenţă din cauza unui aflux de migranţi. Astfel, migranţii care intră ilegal în Lituania vor putea fi plasaţi în detenţie, dar nu mai mult de şase luni.

Noile norme vor intra în vigoare după ce vor fi promulgate de către preşedintele ţării, Gitanas Nauseda.

Guvernul de la Vilnius ceruse parlamentului să dezbată şi să adopte amendamentele într-o procedură accelerată. Ministrul de interne lituanian Agne Bilotaite a susţinut că fluxul de migranţi către Lituania ar putea creşte şi de aceea "măsurile de a soluţiona această criză trebuie să fie rapide, descurajante şi unitare''.

Crucea Roşie şi alte organizaţii neguvernamentale au reacţionat, susţinând că noile prevederi încalcă drepturile migranţilor şi obligaţiile internaţionale ale Lituaniei.

Un număr de 1.716 de migranţi au intrat ilegal în Lituania venind dinspre Belarus în acest an, de peste 20 de ori mai mulţi decât în întregul an 2020. Majoritatea acestor migranţi provin din Orientul Mijlociu şi Africa.

Belarusul a decis în luna mai să le permită migranţilor să intre în Lituania, ca represalii la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după ce regimul de la Minsk a deturnat un zbor Ryanair şi l-a arestat pe un blogger disident aflat la bord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel