Lista de reforme pentru Kiev. E corectă condiționarea ajutorului militar al SUA de curățenia anti-corupție a Ucrainei?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Scandalurile de corupție din rândul ministerului ucrainean al apărării au ajuns la urechile partenerului american.

Potrivit UPravda, Consilierul adjunct al Casei Albe pentru Securitate Națională pentru Afaceri Economice Internaționale, Mike Pyle, decidenților ucraineni o listă de reforme pe care ar trebui să le facă Ucraina.

Lista a fost trimisă Platformei de Coordonare a Donatorilor (structură din care fac parte oficiali din Ucraina, UE, țările G7, precum și instituții financiare precum BEI, BERD, FMI și Banca Mondială), dar a fost direcționată, evident, și prim-ministrului Ucrainei Denis Șmîhal și la adresa Biroului Președintelui Ucrainei.

Documentul descrie reformele și timpul de implementare a acestora: până la trei luni, 3-6 luni, un an, un an și jumătate. Modificările se referă la funcționarea Consiliilor de Supraveghere ale Întreprinderilor de Stat, a organelor anticorupție (SAP, NABU, NAZK / САП, НАБУ, НАЗК), a Consiliului Suprem de Justiție și a sistemului judiciar în ansamblu.

Prioritatea este, de asemenea, reformarea Ministerului Apărării al Ucrainei și a tuturor agențiilor de aplicare a legii, proces pe care Kievul are un an pentru a-l pune în aplicare.

 

SUA confirmă lista, dar e corectă abordarea?

Ambasada SUA la Kiev

Ambasada SUA a raportat că într-adevăr au înmânat Ucrainei o „listă de reforme prioritare” pentru „integrarea în Europa”. Anterior, a fost raportat că Casa Albă a trimis o listă de reforme pentru Ucraina, astfel încât aceasta să continue să primească ajutor. 

Această listă a fost oferită ca bază pentru consultări cu Guvernul Ucrainei și cu partenerii cheie, ca parte a sprijinului nostru continuu pentru Ucraina și eforturile acesteia de a se integra în Europa, un obiectiv pe care Statele Unite îl sprijină cu fermitate”, se spune în comunicatul Ambasadei SUA în Ucraina.

Cât de benefică este abordarea SUA o spune Vitali Shabunin, președintele Centrului Anticorupție din Ucraina, care arată că vorbim despre pași elementari pentru funcționarea normală a instituțiilor statului. 

”Indiferent de prezența sau absența acestei scrisori, aproape toate reformele enumerate în ea trebuie făcute pentru ucraineni, pentru Ucraina și pentru victorie. Nu pentru americani, nu pentru UE. Și dacă primim și bani, atunci acesta este în general un cadou. 

Nu înteleg care este problema. Nu ni se cere să renunțăm la teritoriu, suveranitate sau minerale. Faceți mai bine pentru țară și ne va fi mai ușor să vă dăm bani. Bingo! Ce altceva face? Care este dezbaterea? Putem discuta dacă, dacă nu îndeplinim aceste cerințe, va fi mai dificil pentru Ucraina să primească bani? Cu siguranță va complica lucrurile. Putem discuta cât de mult mai complicat va fi: mai mult sau mai puțin? Dar aceasta este o discuție fără sens”, precizează Shabunin, într-un interviu pentru publicația ucraineană NV.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel