Liniștea dinaintea furtunii. Gen. (r.) Tomescu explică: Rușii stau la cotitură. Urmează atacul inevitabil al Ucrainei pe mai multe direcții

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei

Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, și-a arătat convingerea că forțele ruse de ocupație sunt în expectativă și așteaptă să identifice direcțiile pe care vor ataca ucrainenii la începutul contraofensivei.

Generalul (r.) Tomescu amintește că „vestea bună e că Rusia nu a reușit să obțină un succes semnificativ și să cucerească Bahmutul până pe 9 mai. Și l-ar fi dorit cu siguranță”, în analiza pe care a făcut-o la Antena 3 CNN, cu ocazia Paradei de 9 Mai de la Moscova.

 

Liniștea dinaintea furtunii. Generalul (r.) Tomescu: Rușii stau la cotitură și caută să identifice direcțiile în care vor ataca ucrainenii

 

Totuși, generalul (r.) Tomescu crede că ne aflăm în fața liniștii de dinaintea furtunii. El e de părere că strategia Rusiei, a cărui „cap” este Gherasimov, e să încerce să identifice direcțiile în care vor ataca ucrainenii pentru a putea contracara și a opri atacul. În acest sens, rușii au trecut în apărare și așteaptă.

- Dar nu trebuie să îi subestimăm și să îi neglijăm. Sunt convins că acum rușii așteaptă și stau la cotitură. Generalul Gherasimov (n.r. - Valeri Gherasimov, şeful statului-major al Armatei ruse), el e capul Armatei acolo, a așteptat să își creeze ucrainenii grupările de forțe și să le identifice. Pentru că fără identificare și informație totul e egal cu zero. Rușii încearcă acum să identifice direcțiile principale de acțiune ale ucrainienilor. Pentru că nu va fi doar o singură direcție. Indiferent de câte forțe ai la dispoziție, nu ataci niciodată pe o singură direcție pentru că vei fi ușor de contracarat.

(...)

- Vor fi sigur cel puțin două direcții de acțiune. Probabil una de la vest spre est, în zona Donbas sau între Donbas și Crimeea pentru a rupe legătura terestră și una foarte posibil către Crimeea pentru care insistă președintele Zelenski și unde îmi doresc mult să aibă succes, dar va fi greu, opinează generalul.

 

Din toate obiectivele grandioase, Rusia a atins unul singur, dar secundar. Armata rusă nu mai are azi capacitatea de a ataca decisiv

 

2. Teritoriul... (rusia-ucraina_84823200.png)Teritoriul ucrainean aflat sub ocupația forțelor ruse, la începutul lunii aprilie 2023. Foto: Euronews

Generalul (r.) Tomescu a adăugat că în ceea ce privește grupările de forțe ale Ucrainei în pragul contraofensivei, cu toate că numărul de tancuri primite din Occident e destul de mic, nu trebuie neglijate sutele de vehicule de luptă și mașini de luptă ale infanteriei: „Nu sunt de neglijat. Sigur, nu sunt tancuri, dar sunt dotate cu rachete antitanc foarte eficiente”.

Însă în acest moment sub nicio formă Rusia nu mai are capacitatea de a lansa atacuri decisive pe cele trei fronturi. 

„Rușii sub nicio formă nu mai au capabilitate să atace decisiv pe cele trei fronturi. La începutul invaziei s-a încercat cucerirea Ucrainei din mai multe direcții, apoi pe rând s-a renunțat la Odesa, la Kiev, a rămas doar teritoriul graniței de est a Ucrainei pentru a face legătura între Donbas și Crimeea.

Acest obiectiv s-a realizat, dar din punctul meu de vedere a fost ultimul obiectiv pe care și l-ar fi dorit. Practic din obiectivele grandioase de la începutul invaziei a rămas doar acesta. Pentru că doar pe acesta și l-au putut permite”, a conchis generalul român.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel