Liderul separatiștilor din Georgia, ucis într-un accident rutier

Ion Voicu / 09 sep 2018 / 10:12

Premierul republicii separatiste Abhazia, în Georgia, a murit într-un accident de maşină sâmbătă seară, a anunţat guvernul local, transmite AFP. 

Gennadi Gagulia, 70 de ani, şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier între Psou, în sudul Rusiei vecine, şi Suhumi, în regiunea separatistă, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul cabinetului abhaz.

Agenţia rusă de presă TASS a informat că Gennadi Gagulia făcea parte dintr-o delegaţie care se întorcea din Siria. Şoferul său şi agenţii de securitate nu au fost răniţi, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, citat de agenţia de presă. Republica separatistă prorusă este condusă de preşedintele Raul Khajimba.

Rusia este unul din puţinele state care au recunoscut independenţa Abhaziei, precum şi pe a Osetiei de Sud, altă republică separatistă din Georgia, în urma războiului ruso-georgian din 2008. Cele două regiuni secesioniste însumează 20% din teritoriul naţional al Georgiei. Fostă republică a Uniunii Sovietice, Georgia este în dezacord cu Moscova din cauza candidaturii Tbilisi la aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Un conflict care s-a transformat într-un război total în august 2008.

După încheierea conflictului, Rusia a instalat baze militare permanente în regiunile separatiste. Georgia şi aliaţii săi occidentali au condamnat continuarea 'ocupării' teritoriului său de către Rusia şi au cerut Kremlinului să revină asupra deciziei de a recunoaşte independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, potrivit Agerpres.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy