Liderul ISIS în Afganistan, ucis. Lovitură de proporții a coaliției

Darius Muresan / 26 aug 2018 / 14:48

Şeful grupării Statul Islamic (ISIS) din Afganistan, Abu Saad Erhabi, a fost ucis sâmbătă noaptea în cursul unei operaţiuni în provincia estică Nangarhar, au comunicat duminică autorităţile, transmite Reuters. 

Alţii zece membri ai ISIS au fost ucişi în această operaţiune aeriană şi terestră purtată de forţe afgane şi externe, a precizat Directoratul Naţional pentru Securitate, într-un comunicat difuzat la Kabul. 

Mari cantităţi de arme grele şi uşoare, precum şi de muniţii au fost distruse în timpul loviturilor aeriene împotriva a două ascunzători ale Statului Islamic. 

Guvernatorul provinciei Nangarhar a declarat că Erhabi a fost cel de-al patrulea lideri al SI în Afganistan ucis începând din iulie 2017. 

Gruparea islamistă dispune de un bastion puternic în Nangarhar, la graniţa estică cu Pakistan, şi a devenit una din cele mai periculoase din ţară. 

Gruparea locală afiliată ISIS, cunoscută şi drept Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), este activă din 2015, luptând atât împotriva talibanilor, cât şi a forţelor afgane şi americane. 

Fostul lider al ISIS-K, Abu Sayed, a fost ucis în cursul unor lovituri aeriene în Nangarhar, iar predecesorii său au fost omorâţi în operaţiuni comune americano-afgane. 

Numărul exact al luptătorilor ISIS în Afganistan este dificil de calculat pentru că aceştia îşi schimbă frecvent jurămintele de credinţă, însă armata americană estimează că ar fi în jur de 2.000. 

Mai mult de 150 de militanţi ai ISIS s-au predat forţelor de securitate afgane în această lună în provincia nord-vestică Jawzjan, unde gruparea luptă pentru controlul rutelor de trafic spre statul vecin Turkmenistan.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy