Liderul Hezbollah neagă "categoric" că organizaţia ar fi avut vreun "depozit de arme" în portul Beirut

Eduard Pascu |
Data publicării:
Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah
Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah

Liderul mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a negat "categoric" vineri că organizaţia ar fi avut "vreun depozit de arme" în portul Beirut, zguduit marţi de o explozie devastatoare, relatează AFP.

"Neg total, categoric, că ar fi existat în port depozite de arme, de rachete (...) o bombă, un glonte sau nitrat de amoniu", a declarat şeful Hezbollah într-o alocuţiune televizată, după acuzaţiile care au circulat în media sau în cadrul opiniei publice şi care se îndreptau împotriva influentei mişcării şiite libaneze.

Explozia din portul Beirut s-a soldat marţi cu peste 150 de morţi şi 5.000 de răniţi. Ea a fost provocată, potrivit autorităţilor, de mai multe tone de nitrat de amoniu stocate de şase ani într-un depozit "fără măsuri de siguranţă", conform mărturiei prim-ministrului însuşi, transmite Agerpres.

O sursă judiciară a informat vineri că au fost efectuate cinci noi arestări printre funcţionarii din vămi şi din port, în special ingineri, ridicând la 21 numărul total de persoane plasate în arest provizoriu. "Dacă armata are încrederea tuturor libanezilor şi a forţelor politice şi a liderilor politici, atunci însărcinaţi armata să efectueze ancheta şi să anunţe rezultatele, dacă spuneţi că aveţi încredere în ea", a subliniat vineri Hassan Nasrallah.

"Dacă în acest dosar, statul libanez şi clasa politică, indiferent că este vorba despre putere sau opoziţie, nu reuşesc să obţină rezultate în anchetă şi nu reuşesc să-i traducă în justiţie pe responsabili (...) asta înseamnă că nu există speranţă de a construi un stat" în Liban, a adăugat el.

O entitate foarte influentă în viaţa politică libanez şi singura facţiune care nu a renunţat la arsenalul militar la ieşirea din războiul civil (1975-1990), Hezbollah este un mare duşman al statului vecin Israel.

Organizaţia şiită libaneză, susţinută de Teheran, a intervenit militar în conflictul din Siria vecină de partea regimului lui Bashar al-Assad. În Siria în război poziţiile Hezbollah şi convoaiele sale de arme au fost luate drept ţintă de bombardamentele israeliene în ultimii ani, notează AFP.

Citește și: Cauza exploziei din Portul Beirut ar fi mii de tone de nitrat de amoniu confiscate de pe o navă sub pavilionul Republicii Moldova

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel