Liderii statelor UE dezbat azi la Bruxelles problema migraţiei şi securitatea frontierelor

S.I. Catalin |
Data publicării:

Liderii statelor din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles pentru a dezbate chestiunile migraţiei, securităţii interne şi reformei zonei euro, după ce în prima zi a Consiliului European nu au reuşit să deblocheze negocierile privind Brexit-ul, cu cinci luni şi jumătate înaintea retragerii efective a Marii Britanii din blocul comunitar.

Reuniunea desfăşurată miercuri seară în prezenţa premierului britanic Theresa May s-a desfăşurat într-o atmosferă evident mai bună faţă de cea organizată în urmă cu o lună, la Salzburg. Totuşi, cele două părţi nu au putut decât să constate că divergenţele existente între ele persistă, notează AFP şi dpa.

,,Nu s-au înregistrat progrese suficiente'' în ultimele săptămâni pentru a convoca un nou summit în noiembrie, a explicat o sursă europeană joi la finalul cinei de lucru, la care Theresa May nu a participat.

''Atmosfera a fost mult mai relaxată decât la Salzburg, dar nu am constatat noutăţi majore'' în propunerile Regatului Unit, a afirmat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a asistat la discursul liderei britanice.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel la şefa executivului britanic să dea dovadă de 'creativitate' pentru a depăşi impasul referitor la situaţia frontierei între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, principalul punct de divergenţă între Londra şi UE.

Potrivit lui Tajani, Theresa May s-a arătat 'deschisă' faţă de ideea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care în prezent este prevăzută să se încheie la 31 decembrie 2020.

Prelungirea perioadei de tranziţie, în care Regatul Unit ar rămâne în interiorul pieţei unice europene, nu ar soluţiona problema frontierei irlandeze, dar ar da mai mult timp pentru negocierea unui acord comercial între UE şi Regatului Unit. Scopul ar fi ca un asemenea acord să îndepărteze perspectiva recurgerii la aşa-numita 'plasă de siguranţă' cerută de către UE pentru a evita o frontieră fizică pe insula Irlanda, în vederea salvgardării Acordurilor de pace din 1998.

Această soluţie, respinsă în prezent de Londra, prevede menţinerea provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică, dacă nu este găsită o altă soluţie.

În ceea ce o priveşte, Londra propune să rămână aliniată la regulile vamale ale Uniunii Europene până la semnarea unui acord de comerţ liber mai cuprinzător, pentru a evita controlul mărfurilor la frontierele Regatului Unit.

Brexit-ul nu se va afla pe agenda de joi a summitului, care se va relua la ora locală 09:30 (07:30 GMT).

Liderii europeni vor discuta despre politica UE privind migranţii şi despre cooperarea cu ţările de origine şi cele de tranzit. De asemenea, este prevăzută o dezbatere despre reforma regulilor europene privind azilul, deşi nu este de aşteptat niciun progres în această privinţă, ţinând cont de blocajul referitor la repartizarea solicitanţilor de azil în ţările UE pe baza unor cote obligatorii. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel