Liderii occidentali, desant de susținere pentru Ucraina direct pe aeroportul din Hostomel. Zelenski: Orice persoană normală vrea să se încheie războiul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La doi ani de invazie rusă, mai mulți lideri occidentali au sosit la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina.

Reuters a raportat că toți cei patru lideri occidentali au călătorit la Kiev peste noapte împreună cu un singur tren din Polonia pentru a-și arăta sprijinul într-un moment în care Ucraina suferă de o lipsă de provizii militare.

Locul ales pentru marcarea celor doi ani de invazie rusă a fost aeroportul Hostomel de lângă Kiev, un simbol pentru rezistența Ucrainei și scena unor lupte dramatice în primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei.

Rușii au încercat atunci, cu ajutorul trupelor aeropurtate, să asigure acest important punct de vedere strategic. Dacă rușii reușeau să controleze aeroportul, probabil ar fi sosit rapid întăriri, iar guvernul de la Kiev ar fi fost eliminat.

Președintele ucrainean Zelenski a spus că orice persoană normală vrea să se încheie războiul și că Ucraina va câștiga.

El a fost însoțit la aeroport de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de premierul italian, Giorgia Meloni, și de prim-miniștrii Belgiei și Canadei, Alexander De Croo și Justin Trudeau. Toți au vizitat Kievul pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina la cea de-a doua aniversare a războiului din Ucraina lansat de președintele rus Vladimir Putin.

Vizita vine la doi ani de invazie la scară largă a Moscovei, Rusia câștigând teren pe câmpul de luptă și Ucraina împiedicată de deficitul de muniție furnizată de Occident.

„Orice om normal vrea să se încheie războiul. Dar niciunul dintre noi nu va permite ca țara noastră să se termine la fel. De aceea adăugăm mereu cuvintelor despre încheierea războiului: în condițiile noastre. De aceea, cuvântul pace înseamnă întotdeauna: drept. De aceea, termenul „independent” va fi folosit mereu alături de Ucraina în istorie. Să luptăm pentru asta. O sa câștigăm. Va fi cea mai bună zi din viața noastră”, a spus Zelenski.

Fostul premier al Marii Britanii Johnson a sosit la Kiev

Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, care a ocupat această funcție la începutul războiului pe scară largă, a sosit sâmbătă la Kiev.

 „La această a doua aniversare sumbră a invaziei lui Putin, sunt onorat să mă aflu aici, în Ucraina. Cu curajul lor nestăpânit, nu am nicio îndoială că ucrainenii vor câștiga și vor expulza forțele lui Putin – cu condiția să le oferim ajutorul militar, politic și economic care au nevoie”, a scris Johnson.

Chiar și după ce a demisionat din funcția de prim-ministru, Johnson a îndemnat Occidentul să grăbească asistența acordată Ucrainei și și-a exprimat opinia că NATO ar trebui să trimită un semnal clar de disponibilitate pentru admiterea Ucrainei în Alianță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel