Lider taliban amenință Iranul: ”Dacă este necesar, ne vom lupta cu Iranul cu și mai mult entuziasm decât am luptat cu americanii”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Talibanii, pozându-se cu un avion de atac A-29 Super Tucano capturat. Sursă foto: Twitter WorldOnAlert
Talibanii, pozându-se cu un avion de atac A-29 Super Tucano capturat. Sursă foto: Twitter WorldOnAlert

Conflictul dintre Iranul șiit și fundamentaliștii suniți talibani, care conduc Afganistanul, se intensifică. După ciocniri transfrontiere, care au făcut mai mulți morți, unul dintre liderii regionali ai talibanilor a publicat un videoclip în care amenință că va marșălui până în Teheran. Tensiunile dintre cele două țări musulmane au escaladat din cauza disputelor privind accesul la resursele de apă.

Cel puțin doi polițiști de frontieră iranieni și un luptător taliban au fost uciși sâmbătă în urma unui schimb de focuri la granița din provincia estică afgană Nimruz, citând autoritățile ambelor țări, a informat Al Jazeera. Postul qatarez a adăugat că, potrivit unor mass-media iraniene, numărul victimelor ar putea fi chiar mai mare.

După ciocniri, punctul de trecere a frontierei Milak-Zaranj a fost închis. În același timp, ambele părți se învinuiesc reciproc pentru provocarea luptei.

„Dacă bătrânii noștri declară jihadul, vom prelua întregul Iran în 24 de ore”, a amenințat comandantul regional al talibanilor, Abdulhamid Khorasani, în videoclip, adăugând că talibanii sunt gata să cucerească capitala iraniană, Teheran.

„Dacă este necesar, ne vom lupta cu Iranul cu și mai mult entuziasm decât am luptat cu americanii. Iranul ar trebui să fie recunoscător pentru răbdarea bătrânilor din Emiratul Islamic (Afganistan – n.r.)”, a declarat acesta, citat de agenția de presă iraniană Khabar.

Khorasani, un etnic tadjic, este o figură influentă în vestul Afganistanului și este, printre altele, fostul guvernator al provinciei Paktia, dar a avut în repetate rânduri dispute deschise cu conducerea centrală a talibanilor.

Potrivit Al Jazeera, în spatele conflictului actual se află disputa privind accesul la apă. Afganistanul a construit un baraj pe râul Hilmand, care formează granița dintre cele două țări, dar odată cu agravarea secetei pe partea iraniană, tensiunile cresc. Sâmbătă, șeful diplomației talibane, Amir Khan Mutaki, a discutat problema cu trimisul special al Iranului.

„Emiratul Islamic al Afganistanului consideră dialogul și negocierea ca fiind o modalitate rezonabilă de a rezolva toate problemele. Căutarea unui pretext pentru război și alte acțiuni negative nu este în interesul niciunei părți”, a încercat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării taliban să atenueze pasiunile după împușcătura de la graniță.

Dar o parte din talibanii afgani sunt în mod clar mai beligeranți. În ultimele zile, conturile pro-talibani au distribuit în mod masiv un videoclip cu o melodie prin care îi cere ministrului interimar al Apărării, Muhammad Yaqub, să atace Iranul, a raportat Al Jazeera.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel