Lichidarea bloggerului militar rus poate duce la creșterea cenzurii în Rusia / Persoana reținută de forțele de securitate ruse a recunoscut că a pus la cale asasinatul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Un cunoscut blogger militar rus a fost ucis duminică într-o explozie într-o cafenea din centrul oraşului Sankt Petersburg, a anunţat Ministerul rus de Interne.

Alte 19 persoane au fost rănite în explozia în care şi-a pierdut viaţa Vladlen Tatarski, a precizat ministerul într-un comunicat. Tatarski, în vârstă de 40 de ani şi pe numele său real Maksim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram, fiind unul dintre cei mai influenţi bloggeri militari.

Grupul Cyber Front Z, care se prezintă pe reţelele sociale drept "soldaţii informaţiei Rusiei", a indicat că închiriase localul pentru seara de duminică, scrie Agerpres.

"A avut loc un atac terorist. Am luat unele măsuri de securitate, dar din păcate nu au fost de ajuns", a declarat grupul pe Telegram.

Potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului, „uciderea lui Tatarski în barul lui Prigojin este probabil parte a unei tendințe mai generale de escaladare a conflictelor intra-ruse care implică Prigojin și Wagner”.

Experții institutului cred că uciderea propagandistului a fost „probabil un avertisment pentru Prigojin, care a pus la îndoială din ce în ce mai mult principalele teze de propagandă ale Kremlinului despre războiul din Ucraina și chiar a sugerat vag un interes față de poziția președintelui rus ca concurent al lui Putin sau succesorul său”.

ISW consideră, de asemenea, că autoritățile ruse probabil intenționează să folosească uciderea lui Fomin pentru a crește cenzura în rândul reprezentanților societății civile ruse care pun la îndoială succesul Federației Ruse în războiul din Ucraina.

„Asasinatul intensifică deja scindarea în spațiul rusesc al bloggerilor, ceea ce în cele din urmă ar putea ajuta și mai mult Kremlinul să consolideze controlul asupra spațiului informațional”, spun analiștii ISW. 

ISW spune că uciderea lui Tatarski, conform logicii Kremlinului, ar trebui să sperie oamenii să nu participe la mitinguri și întâlniri anti-ruse. De asemenea, cu o astfel de „curățare”, autoritățile Federației Ruse ar fi putut încerca să intimideze alți bloggeri asociați cu „Wagner”.

 

Daria Trepova a recunoscut asasinarea lui Tatarski

Daria Trepova a fost reținută în Rusia, este suspectată de implicare în explozia dintr-o cafenea din Sankt Petersburg și uciderea propagandistului Vladlen Tatarski.

Într-un videoclip difuzat de Ministerul Afacerilor Interne din Rusia, fata reținută spune că a fost reținută pentru că a fost prezentă la evenimentul la care a fost ucis propagandistul. 

Dialogul agentului de securitate rus cu deținutul Trepova:

(anchetatorul) Înțelegeți pentru ce sunteți reținut?

(Trepova) Am adus acolo o figurină care a explodat.

(anchetatorul) Și cine ți-a dat această statuetă?

(Trepova) Poate vă spun mai târziu.

 

***

Potrivit rapoartelor presei, la evenimentul public cu propagandistul, o fată pe nume Darya Trepova ar fi adus bomba ascunsă în statuetă, i-a dat-o lui Tatarsk, după care a părăsit locul.

Potrivit unui site local citat de Reuters, explozia s-a produs într-o cafenea care i-a aparţinut la un moment dat lui Evgheni Prigojin, fondatorul companiei Wagner care susţine Rusia în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel