Libanul i-a cerut ambasadorului german clarificări cu privire la decizia Germaniei de a interzice Hezbollah

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ambasadorul Germaniei, George Birgelen (dreapta) si ministrul de externe din Liban, Hitti Nassif (stânga)
Ambasadorul Germaniei, George Birgelen (dreapta) si ministrul de externe din Liban, Hitti Nassif (stânga)

Ministrul de externe libanez a solicitat, în timpul unei întrevederi avute marţi cu ambasadorul german, clarificări în legătură cu recenta decizie a Germaniei de a interzice activitatea organizaţiei Hezbollah pe teritoriul său, informează dpa.

Pe 30 mai, ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a interzis pe teritoriul german toate activităţile organizaţiei pro-iraniene, care a fost fondată în Liban în 1982. Anterior, doar activităţile aripii militare a Hezbolalh erau interzise, însă nu şi cele ale ramurii politice, care organizează constant manifestaţii sau acţiuni anti-israeliene, transmite Agerpres.

Înfiinţată în timpul războiului civil libanez, mişcarea Hezbollah luptă împotriva statului israelian şi este un actor politic major în Liban. Gruparea islamistă este susţinută de Iran şi de regimul sirian. "Ambasadorul Germaniei la Beirut a avut o întrevedere cu ministrul de externe (libanez) Nassif Hitti în dimineaţa zilei de marţi. Ambasadorul George Birgelen a explicat fondul şi implementarea interdicţiei naţionale a activităţilor (Hezbollah) în Germania", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe german. Ministerul a adăugat că politica Germaniei faţă de Liban va rămâne neschimbată.

 

Componentă esenţială în politicile Libanului

 

Potrivit Agenţiei de Presă Naţionale a Libanului (NNA), Hitti a subliniat că Hezbollah constituie o componentă esenţială în politicile Libanului. "Hezbollah reprezintă un segment larg în cadrul poporului libanez şi în parlament", i-a spus Hitti ambasadorului german, potrivit NNA. Luni, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că se aştepta la decizia Germaniei, în condiţiile în care - a susţinut el - a fost luată la presiunile SUA. El a subliniat că Hezbollah nu are nicio activitate organizată în nicio ţară europeană, inclusiv Germania. Nasrallah i-a cerut guvernului Libanului să protejeze populaţia libaneză din Germania.

Potrivit serviciului german de informaţii interne, pe teritoriul Germaniei s-ar afla în prezent în jur de 1.050 de membri şi susţinători ai Hezbollah. Aceştia nu au o organizaţie oficială în Germania, însă lucrează neoficial, colectează fonduri, alături de alte activităţi, potrivit oficialilor germani în domeniul securităţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel