Liban: Ciocniri între Armată și grupările Hezbollah și Amal

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata libaneză a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe susținătorii grupărilor Hezbollah și Amal care au încercat să ia cu asalt o piață din Beirut ca răspuns la un filmuleţ în care ar fi fost jignite mai multe personalităţi şiite, au informat martorii și presa locală.

Sute de tineri pe motociclete, care fluturau drapele ale unor partide şi steaguri religioase, s-au adunat în centrul Beirutului scandând „șiiţii, șiiții" și dând foc la cauciucuri. Aceştia au aruncat cu pietre și petarde în forțele de securitate care se aflau în apropiere, au declarat martorii.

Ignorând apelurile de moderaţie din partea politicienilor, tinerii au încercat să spargă un cordon de securitate pentru a lua cu asalt piața în care manifestanții au amenajat corturi ca parte a unui protest antiguvernamental care a are loc în Liban de săptămâni întregi.

În imediata apropiere a zonei aproape de un drum principal care leagă sectoarele de est și de vest ale capitalei,mai mulți tineri au ars cauciucuri, au spart ferestrele unor clădiri de birouri și au incendiat mai multe mașini, au difuzat posturile de televiziune locale, care transmiteau în direct violenţele.

Protestatarii care se află acum în corturi în piață au fost vizați de grupările șiite, în trecut, supărați de scandările acestora împotriva liderilor lor politici, deși violența de marți a avut un caracter religios.

 

Violențe și în alte orașe

 

Potrivit Mediafax, care citează Reuters, videoclipul care a inflamat spiritele într-o țară în care diviziunile religioase sunt profunde, a fost realizat de un sunnit libanez expatriat din orașul de nord Tripoli și publicat pe social media.

În orașul Saida, cu populație preponderent sunnită, din sudul Libanului, grupuri de tineri mascați au luat cu asalt o piață principală, unde au incendiat mai multe corturi înființate de manifestanți care protestează de săptămâni întregi, au precizat posturile de televiziune locale.

Libanul a fost acaparat de un val istoric de proteste începând cu 17 octombrie, care a dus la demisia lui Saad al-Hariri din funcția de prim-ministru, pe fondul furiei proovcate de eșecul guvernului de a aborda cea mai gravă criză economică a țării de la războiul civil din 1975-1990.

Protestatarii acuză clasa politică de corupţie şi incompetenţă. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fost disponibilizate, iar în ultimele zile au fost semnalate multe cazuri de sinucidere.

Aproximativ o treime dintre cetăţenii Libanului trăiesc în condiţii aflate sub pragul sărăciei, iar rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 30%, conform unui raport de evaluare elaborat de Banca Mondială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel