Leopard 1, scos de la naftalină: Instruirea sutelor de tanchiști ucraineni se face inclusiv cu tancuri aduse din muzeele daneze

Cătălin Costea |
Data publicării:
 LEOPARD 1 A4 / Neuwieser, flickr
LEOPARD 1 A4 / Neuwieser, flickr

Instruirea tanchiștilor ucraineni pentru operarea tancurilor de luptă europene vechi reprezintă o adevărată provocare, mai ales după ce blindatele occidentale au stat prin depozite timp de aproape 20 de ani.

Guvernul danez a a văzut pe pielea sa cât de dificil e procesul de ”întinerire” a tancurilor Leopard 1, după ce un consorțiu format din Danemarca, Germania, Olanda, ulterior și Belgia, a anunțat în februarie că va dona Ucrainei 100 de tancuri Leopard 1A5, “de epocă”, din anii 1980. În următoarele șase luni, angajamentul a crescut până la 178 de tancuri.

Nu sunt deloc puține tancuri, asigurând înzestrarea a până la cinci batalioane de blindate. Și, deoarece fiecare Leopard are un echipaj de patru persoane, e nevoie de o mulțime de tanchiști pentru utilizarea eficientă a blindatelor. Antrenarea a aproape o mie de tanchiști a necesitat un efort serios din partea Danemarcei și Germaniei, ajungându-se în final la ajutorul câtorva muzee.

Antrenamentul este în desfășurare și ar putea continua până în 2024, deoarece aliații Kievului au început să își îndeplinesc angajamentul de livrare a tancurilor și de antrenare a echipajelor de care forțele ucrainene au nevoie.

 

Leopard 1, scos de la naftalină - Personal, reactivat după aproape 20 de ani

Tanc Leopard 1

Armata daneză a renunțat cel mai recent la Leopard 1A5. Aceasta a retras ultimul Leopard 1 în 2005, înlocuind tancurile cu versiunea Leopard 2.

Încă mai există câțiva foști membri ai echipajelor de Leopard 1A5 în singura unitate blindată a Armatei daneze, Regimentul Dragoon Jutland. Acești seniori danezi au format nucleul cadrelor de instruire și, ajutați de pensionari în retragere danezi, care s-au oferit voluntar să revină în serviciul guvernamental, au înființat un atelier în Poligonul de antrenament Klietz, la vest de Berlin.

Acestora li s-au alăturat instructori germani cu experiență pe vehiculele de geniu ale armatei germane, care au același șasiu cu Leopard 1.

 

Tanchiștii ucraineni au început să sosească în mai

 

Potrivit unui comunicat al armatei daneze, Copenhaga și-a asumat responsabilitatea pentru prima fază a pregătirii acestora - instrucția de bază, iar Germania a preluat faza a doua. Traducători și contractori din industria germană asistă ambele faze.

Instruirea este scurtă, de doar șase săptămâni, față de programul uzual danez de peste două luni. Ajută mult faptul că tanchiștii ucraineni au deja experiență pe câmpul de luptă: „Nu avem niciun motiv să le spunem ceva ce știu deja”, a declarat un instructor danez.

Însă, după ce a angajat instructori, consorțiul avea nevoie și de vehicule pe care cursanții să poată exersa. În timp ce germanii s-au folosit de vehiculele lor de antrenament fără turelă – care au pregătit anterior șoferi de vehicule de geniu – etapele finale de instruire, în special utilizarea tunului, necesită tancuri apte de luptă.

Din nou, vechimea tancului Leopard 1A5 a reprezentat o problemă. Majoritatea tancurilor aparțineau de fapt firmei germane Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft – și stăteau într-un depozit de două decenii având nevoie de renovare.

 

Din cauza numărului insuficient de tancuri de instrucție, s-a apelat la muzee

Dar instruirea nu putea aștepta. „Este clar că nu avem atât de mult timp, pentru că este important ca tanchiștii să se întoarcă în Ucraina și să-și ajute camarazii în apărarea Ucrainei”, a declarat maiorul Kim Fonseca, șef de stat major al unui batalionul danez de blindate.

Astfel, consorțiul a fost nevoit să ceară ajutor de la…  muzeele daneze. Se pare că unele Leopard 1A5 expuse în muzee erau în stare mai bună decât cele aproximativ 100 depozitate. Trei muzee au împrumutat consorțiului șase tancuri de lucru „pentru ca pregătirea ucrainenilor să înceapă imediat”, a informat Armata daneză.

Patru luni mai târziu, producătorul german de tancuri Rheinmetall preda Leopard 1A5 recondiționate – practic cu aspect nou – într-un ritm accelerat. Zece sunt deja în Ucraina, în timp ce altele s-au alăturat celor ale muzeului din Klietz pentru a susține efortul de antrenament.

Programul de antrenament depinde de cât de mult continuă războiul și de cât de multe tancuri vechi Leopard 1 mai pot fi recuperate din depozitele unor companii private ale aliaților Ucrainei sau din Grecia, singura țară NATO care încă mai operează aceste blindate.

Citește și: Ucraina a primit deja primele tancuri Leopard 1

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel