Legea privind pregătirea populației pentru apărare întârzie. Gen. Bălăceanu: Decidenții au gândit altfel războaiele

Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Armata română nu a fost doar subfinanțată timp de peste 10 ani, fapt care se vede în programele de înzestrare, dar a rămas mult în urmă și în ceea ce privește legea rezervistului voluntar.

Precum și la alte capitole, Polonia ne-a luat-o înainte.

Astfel, în programa școlară din Polonia au apărut orele de educaţie militară. Guvernul a luat această hotărâre pentru că, spun autorităţile, războiul pândeşte după colţ.

Toți elevii de clasele a VIII-a și a IX-a au început pregătirea militară în instituțiile de învățământ din Polonia, se arată într-un reportaj al Televiziunii Române.

Cam un milion de tineri cu vârste între 14 și 16 ani învață să tragă cu arma, să se lupte corp la corp și să ofere primul ajutor.

Unii elevi vin însoțiți de părinți, care spun că vor ca tinerii să fie pregătiți dacă se va pune problema să își apere țara.

Foarte mulți polonezi se oferă să se alăture armatei ca voluntari. Cetățeni obișnuiți stau la coadă la poligonul de tragere.

În plus, pregătirea militară a făcut parte din programa școlară poloneză până în 2012. Mulți polonezi, adulți acum, au învățat astfel cum să se comporte în situații de război, iar unii dintre ei nu au nicio problemă cu reintroducerea acestor ore în școli.

 

Gen. Bălăceanu: Decidenții au gândit altfel războaiele

 

Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a atras atenția asupra importanței legii privind pregătirea populației pentru apărare.

Iar dacă Polonia a implementat cadrul legislativ exact în același an în care au suspendat serviciul militar obligatoriu, azi polonezii au 40.00 de rezerviști voluntari, în timp ce România, care abia în 2017 a avut prima serie de rezerviști voluntari, are sub 1.000.

Generalul Bălăceanu crede că decidenții politico-militari au întârziat 10 ani cu legea rezervistului voluntar deoarece nu mai vedeau necesitatea rezervei și gândeau altfel de războaie. Din păcate acest lucru a afectat grav rezerva.

„Legea privind pregătirea populației pentru apărare are prevazută efectuarea pregătirii premilitare voluntare a tinerilor! Noi am întârziat 10 ani cu legea rezervistului voluntar, pentru că decidenții politico-militari nu mai vedeau necesitatea rezervei, gândeau altfel de războaie, în care rezerva era nesemnificativă, iar acum pregătirea populației, a teritoriului și a economiei sunt tot atât de departe de o abordare credibilă”, a afirmat generalul Bălăceanu, pentru DefenseRomania, amintind că „pregătirea premilitara voluntară e neaplicată de 16 ani”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel