Legați de aceeași ”ghiulea a sancțiunilor”, Putin și Kim fac schimb de elogii și spun că sunt pregătiți să meargă la nivelul următor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, și Vladimir Putin au făcut, astăzi,  schimb de scrisori prin care se angajează să își dezvolte legăturile în ceea ce Kim a numit o „relație strategică de lungă durată”.

Colaborarea militară cu regimuri dictatoriale puternic militarizate, precum Iranul, pare să fie rețeta la care apelează Rusia, în încercarea sa de a-și acoperi golurile de echipamente militare în războiul din Ucraina. Dronele Shahed au reprezentat, practic, asul din mâneca Moscovei, în ultimele 10 luni, iar armele nord-coreenilor par să le facă cu ochiul oficialilor de la Kremlin.

După ce la finalul lunii trecute, ministrul rus al apărării a stat umăr la umăr cu Kim, în timp ce i-au fost prezentate cele mai noi rachete cu capacitate nucleară și dronele de atac, la o paradă militară de la Phenian, iată că cele două țări comunică la cel mai înalt nivel, e drept printr-o metodă mai puțin utilizată: un schimb de scrisori între cei doi șefi de stat.

Scrisorile abundă în limbaj tip ”Epoca de Aur”. Astfel, Kim vorbește de ”hegemonia imperialiștilor”, și o nouă eră în care Rusia și RPDC vor ieși mereu învingătoare.

La rândul său, Putin face referire la cooperarea bilaterală în toate domeniile, practic o relație bilaterală multilateral dezvoltată.

Dincolo, de modalitatea arhaică de comunicare, un lucru reiese foarte clar: în următoarea perioadă, Rusia și Coreea de Nord se vor susține reciproc economic, militar și diplomatic. 

Scrisorile marchează cea de-a 78-a aniversare a eliberării Coreei de sub dominația colonială a Japoniei din perioada 1910-1945, care este, de asemenea, sărbătorită ca sărbătoare națională și în Coreea de Sud.

Potrivit presei de stat de la Phenian, KCNA, Kim a spus în scrisoarea sa către Putin că prietenia dintre cele două țări a fost creată în cel de-al Doilea Război Mondial cu victoria asupra Japoniei și acum „demonstrează pe deplin invincibilitatea și puterea lor în lupta pentru a distruge practicile arbitrare și hegemonia imperialiștilor”.

„Sunt ferm convins că prietenia și solidaritatea... vor fi dezvoltate în continuare într-o relație strategică de lungă durată, în conformitate cu cerințele noii ere”, a spus Kim în scrisoare.

„Cele două țări vor ieși mereu învingătoare, susținându-se puternic și cooperând una cu cealaltă în cursul atingerii scopului și cauzei lor comune”.

Președintele Rusiei, în mesajul său către Kim, a promis și el că va consolida relațiile bilaterale.

„Sunt sigur că vom consolida cooperarea bilaterală în toate domeniile pentru bunăstarea celor două popoare și pentru stabilitatea și securitatea fermă a peninsulei coreene și a întregii Asiei de Nord-Est”, a spus Putin, potrivit KCNA.

SUA au acuzat Coreea de Nord că furnizează Rusiei arme pentru războiul său din Ucraina, inclusiv obuze de artilerie, rachete și rachete. Phenianul și Moscova au negat orice tranzacție cu arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel