O propunere de refuzat. China: Încetarea imediată a focului, lăsând Rusiei o parte din teritoriul ”vecinului său mai mic”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine de la un exercițiu ruso-chinez. Sursă foto: Xinhua
Imagine de la un exercițiu ruso-chinez. Sursă foto: Xinhua

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri la Moscova despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina, a anunțat Ministerul rus de Externe.

China, care spune că are un parteneriat „fără limite” cu Rusia, semnat cu mai puțin de trei săptămâni înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei de anul trecut, nu numai că s-a abținut să critice Moscova, dar și-a crescut dramatic importurile de energie rusă de la începutul războiului.

De altfel, credibilitatea Beijingului ca mediator s-a văzut și în februarie 2023, când China a prezentat un plan de pace în 12 puncte în Ucraina, care includea declararea încetării focului, dar nu și retragerea Rusiei din teritoriile pe care le-a ocupat, ceea ce este crucial pentru Ucraina.

Săptămâna aceasta, reprezentantul special al Chinei pentru regiunea eurasiatică, Li Hui, care a petrecut un deceniu ca ambasador la Moscova, a fost într-un tur al capitalelor europene, înainte de călătoria sa la Moscova.

Li Hui, care este implicat în rezolvarea ”crizei ucrainene”, așa cum numește Beijingul războiul din Ucraina, a făcut un apel pentru a obține o încetare a focului. În perspectiva Chinei, acordul ar presupune ca Federația Rusă să poată păstra „noile sale teritorii”, adică regiunile din Ucraina, anexate ilegal în toamna lui 2022, relatează WSJ.

Astfel, zilele trecute, oficialul chinez i-ar fi îndemnat pe oficialii europeni să ceară o încetare imediată a focului, lăsând Rusiei o parte din teritoriul „vecinului său mai mic”, pe care Moscova o ocupă în prezent, scrie publicația, citând sursele sale.

Update, 28 mai: Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a reacționat la informațiile apărute în publicația americană. Șeful MAE ucrainean spune că diplomații de la Varșovia, Berlin, Paris și Bruxelles nu confirmă că reprezentantul special al Chinei Li Hui a lansat ideea de a lăsa Rusiei teritoriile ucrainene ocupate, scrie UNIAN.

 

 

Discuțiile oficialului chinez cu Seghei Lavrov

 

Vineri, reprezentantul chinez Li Huai a fost la Moscova, unde a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre posibilitățile și condițiile de încheiere a războiului din Ucraina. La întâlnire, Lavrov și-a exprimat recunoștința pentru „poziția echilibrată” a Chinei și pentru disponibilitatea de a juca un rol pozitiv, a spus ministerul său.

După aceste discuții, China a spus că dorește „să formeze un numitor comun pentru a rezolva `criza din Ucraina` și să depună eforturi în oprirea luptei și restabilirea păcii cât mai curând posibil”.

Kievul a anunțat că ministrul său de externe i-a spus lui Li că nu va accepta o propunere care să includă pierderea teritoriului ucrainean sau înghețarea conflictului.

Într-o întâlnire cu oficiali ai Uniunii Europene, la Bruxelles, joi, Li a spus că China a adoptat întotdeauna o poziție obiectivă și corectă cu privire la problema Ucrainei și a promovat în mod activ discuțiile de pace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel