Lavrov s-a întâlnit în secret cu foști oficiali americani la New York (NBC)

Serghei Lavrov, sursă foto: Ministerul de Externe al Rusiei
Serghei Lavrov, sursă foto: Ministerul de Externe al Rusiei

Un grup de foști oficiali americani au purtat discuții cu mai mulți decidenți ruși, fiind abordat, printre altele, subiectul unui posibil acord de pace cu Ucraina, scrie NBC News.

Diplomația ”de culoar” ar fi avut loc la New York, în aprilie, iar întâlnirea la care a participat ministrul rus de externe Serghei Lavrov a durat câteva ore, au declarat mai mulți oficiali americani pentru NBC News.

Pe ordinea de zi a reuniunii din aprilie s-au aflat unele dintre cele mai dificile probleme din războiul din Ucraina, cum ar fi soarta teritoriului controlat de ruși pe care Ucraina încearcă să-l elibereze și căutarea unei soluții diplomatice care ar putea fi acceptabilă pentru ambele părți.

Alături de Lavrov s-a aflat Richard Haass, un fost diplomat și președinte în exercițiu al think-tank-ului Consiliul pentru Relații Externe (CFR), au spus oficialii. Grupului i s-au alăturat expertul pe Europa, Charles Kupchan, și expertul în Rusia Thomas Graham, ambii fiind foști oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat, actuali membri ai Consiliului pentru Relații Externe.

 

Lukașenko: „Negocierile de pace ar putea începe până în toamnă”

 

Între timp, Lukașenko joacă iar cartea mediatorului și spune că ar fi dispus și chiar bucuros să negocieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, apoi a adăugat că China ar putea juca un rol cheie în încheierea conflictului.

Totuși, Lukașenko este un personaj politic compromis. E greu de crezut că ucrainenii vor accepta o asemenea propunere, având în vedere atitudinea vădit pro-rusă a liderului de la Minsk. De altfel, dincolo de declarații pro și contra, teritoriul Belarusului a fost folosit de trupele ruse pentru a invada Ucraina, iar acest lucru va fi un obstacol greu de trecut.

„Negocierile privind un potențial acord de pace ar putea începe în toamnă”, a spus Lukașenko, relatează TASS.

Lukașenko a intermediat anterior un acord între liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și Vladimir Putin, după ce primul a lansat o rebeliune armată împotriva Kremlinului și a început un „marș al libertății” către Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel