Lavrov efectuează o vizită inopinată în Algeria. Oficial, pe agendă figurează crizele din Libia și Mali și cooperarea militară bilaterală

Nicolae Iordan |
Data publicării:
ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov
ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov

Astăzi,  ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit în Algeria într-o vizită neanunțată, în cadrul căreia se va întâlni cu înalți oficiali algerieni, pentru a discuta despre crizele din regiune, în special criza libiană și evoluțiile din Mali.

Șeful diplomației ruse a purtat discuții politice cu omologul său algerian Ramtane Lamamra, care l-a primit la aeroport, pe o serie de probleme și dosare politice. Ulterior, Lavrov urmează să se întâlnească cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune, la sediul prezidențial, pentru discuții bilaterale.

Potrivit diplomaților algerieni, criza libiană și evoluțiile din Mali sunt printre cele mai importante dosare politice cărora Algeria le acordă o mare importanță în ceea ce privește relația cu Moscova, datorită interferenței și influenței Rusiei în cele două țări.

Diplomații consideră că Algeria încearcă să convingă Moscova, în timpul vizitei lui Lavrov, să reevalueze situația și să facă presiuni asupra aliatului său, generalul-maior libian în retragere Khalifa Haftar, să nu perturbe cursul alegerilor, știind că pozițiile algeriană și rusă în Libia sunt diferite.

Pe lângă dosarul libian, se află și situația din Mali, unde Moscova a devenit un jucător important, în special după introducere grupării rusești Wagner care a înlocuit forțele franceze.

 

Algeria vrea să scape de hegemonia fostelor imperii în regiune

 

Algeria va căuta să profite de vizita lui Lavrov pentru a scăpa de hegemonia franceză în regiune, fără ca intervenția Rusiei să se transforme într-o hegemonie alternativă. Pentru a realiza acest deziderat, Algeria încearcă, în timpul vizitei lui Lavrov, să obțină garanții sigure din partea Moscovei pentru cooperare și coordonare în aceste dosare.

Pe lângă aceste două aspecte, pe agendă există dosare cu dimensiune militară, Rusia fiind cel mai important partener al Algeriei în domeniul armamentului. Postul național algerian de televiziune a relatat, în această dimineață, "vizita lui Lavrov coincide cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Algeria și Rusia", fără a oferi detalii suplimentare.

Ministrul rus de Externe anunţase în urmă cu o lună, în cadrul întâlnirii cu Lamamra la Moscova, că intenţionează să viziteze Algeria în curând, fără a preciza o dată pentru această vizită. Cu toate acestea, nici Ministerul de Externe rus, nici cel algerian nu anunțaseră vizita înainte, iar agenda lui Lavrov pentru această săptămână nu prevedea nicio vizită în Algeria sau în vreo altă țară din regiunea Magreb.

 

Relațiile ruso-algeriene se situează la cel mai înalt nivel

 

Momentul vizitei și lipsa anunțului vine în contextul unei evoluții remarcabile în relațiile dintre Algeria și Moscova și reprezintă un indiciu al satisfacției acesteia din urmă cu privire la pozițiile de înțelegere ale Algeriei privind invazia rusă în Ucraina.

Algeria a refuzat de două ori la rând să voteze în favoarea rezoluțiilor de condamnare a războiului rusesc împotriva Ucrainei, pentru a nu afecta relațiile speciale de parteneriat politic și militar pe care Algerul le are cu Moscova. De asemenea, Algeria a refuzat să joace rolul unei alternative la gazul rusesc în favoarea Europei.

Ultima vizită a ministrului rus de externe în Algeria datează din ianuarie 2019, cu mai bine de două luni înainte de demisia fostului președinte Abdelaziz Bouteflika sub presiunea armatei și protestelor populare fără precedent.

Președintele algerian a vorbit la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, luna trecută, iar cei doi președinți au convenit asupra importanței schimbului de vizite la nivel înalt între oficialii celor două țări și a desfășurării reuniunii comitetului mixt pentru cooperare economică, care a fost amânată din cauza pandemiei de Corona.

Algerul și Moscova au relații istorice, ambele la nivel economic, cu schimburi în valoare de 4,5 miliarde de dolari, așa cum a anunțat Lavrov la ultima sa vizită în Algeria înainte ca președintele Tebboune să vină la putere în decembrie 2019.

Algeria se coordonează, de asemenea, cu Rusia în cadrul Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze, precum și în cadrul reuniunilor țărilor exportatoare de petrol OPEC+.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel