Lavrov: Avioanele F-16 ucrainene ar putea transporta arme nucleare. Rușii sunt oameni pașnici. Europa a ales calea războiului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot integra arme nucleare și a avertizat că furnizarea Kievului cu acestea va escalada și mai mult conflictul.

„Trebuie să ținem cont de faptul că, într-una dintre modificările sale, F-16 poate integra arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Dușanbe, Tadjikistan, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului.

„Dacă nu înțeleg acest lucru, atunci ei sunt lipsiți de valoare ca strategi și planificatori militari. Noi suntem oameni pașnici. Singurul lucru pe care ne dorim este să fim lăsați în pace, astfel încât nimeni să nu încerce să ne tragă într-un fel de structură sau mecanism globalist condus de SUA”, a mai declarat Lavrov, care a avut un mesaj și pentru liderii europeni:

În ceea ce privește Europa, Conceptul nostru de politică externă spune (în termeni simpli) că Europa a ales calea războiului cu noi. Desigur, mai trebuie să trăim cot la cot cu ei. Dar dacă acesta este un război, atunci trebuie să ne atingem obiectivele”. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marți să discute despre capacitățile nucleare ale avioanelor F-16, dar a remarcat că președintele american Joe Biden a fost consecvent în acțiunile sale de a evita escaladarea războiului, cu siguranță mai ales în ceea ce privește domeniul nuclear.

Foto: F-16 al Forțelor Aeriene Regale Olandeze

„Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să-și apere spațiul aerian și perioada de integritate teritorială”, a spus Kirby.

Kirby a avut și un mesaj pentru Lavrov: „Dacă ești îngrijorat de capacitățile militare ucrainene, atunci ar trebui să-ți iei trupele și să părăsești Ucraina”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel de mult timp pentru avioanele F-16, spunând că apariția lor cu piloții ucraineni ar fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va termina cu înfrângere.

Biden i-a anunțat pe liderii G7 luna trecută că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus, totuși, că nu a existat o decizie finală cu privire la trimiterea avioanelor de la Washington.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel