Laserul de la Măgurele, testat pentru studiul interacţiunii pulsurilor de mare putere cu materia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrul Internaţional de Cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacţiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia, informează joi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Primul experiment desfăşurat este rezultatul planificărilor şi cercetărilor realizate de echipa ELI-NP în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gerard Mourou (laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la Ecole Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franţa, se arată într-un comunicat.

"Obiectivul experimentului îl reprezintă studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară şi aplicaţii conexe. În acest sens, a fost folosit un braţ al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanţa atinsă de echipa de operare a ELI-NP şi a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele", precizează sursa citată, transmite Agerpres.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei/INCDFIN - HH, aflat în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel