Laserul de la Măgurele, testat pentru studiul interacţiunii pulsurilor de mare putere cu materia

Eduard Pascu / 19 Martie 2020 / 19:19

Centrul Internaţional de Cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacţiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia, informează joi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Primul experiment desfăşurat este rezultatul planificărilor şi cercetărilor realizate de echipa ELI-NP în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gerard Mourou (laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la Ecole Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franţa, se arată într-un comunicat.

"Obiectivul experimentului îl reprezintă studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară şi aplicaţii conexe. În acest sens, a fost folosit un braţ al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanţa atinsă de echipa de operare a ELI-NP şi a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele", precizează sursa citată, transmite Agerpres.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei/INCDFIN - HH, aflat în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy