Al doilea satelit spion nord-coreean a explodat după lansare. Sud-coreenii spun că testul e un pas înainte pentru Phenian

Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord
Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord

Coreea de Sud a publicat marți un videoclip despre care armata sa a spus că arată cea mai recentă încercare eșuată a Coreei de Nord de a pune un satelit pe orbită.

Videoclipul alb-negru de un minut a fost oferit publicului de către șefii de stat major (JCS) din Coreea de Sud, scrie Reuters. Imaginile arată o explozie pe cer, urmată de mai multe fulgerări. Potrivit JCS, videoclipul a fost filmat de echipamente de supraveghere de la bordul unei nave de patrulare sud-coreeane.

Nord-coreenii au anunțat eșecul încercării de a trimite al doilea lor satelit spion în spațiu deja luni.

Pe lângă Coreea de Sud, lansarea satelitului a fost condamnată și de Japonia și SUA, potrivit cărora este o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit declarației Departamentului de Stat al SUA, în timpul lansării satelitului au fost folosite „tehnologii legate direct de programul balistic al Republicii Populare Democrate Coreea”.

 

Nord-coreenii vor un nou tip de motor pentru programul spațial

 

Deși sunt investigate și alte cauze posibile, potrivit presei de stat KCNA, o analiză inițială indică ca posibilă cauză a defecțiuni noul  motor de rachetă cu combustibil lichid (care folosește, se pare, oxigen lichid și kerosen).

Noul tip de motor ar putea sugera că Rusia, care a promis anul trecut că va ajuta programul de satelit al Coreei de Nord, ar fi putut oferi asistență, a declarat Lee Choon-geun, cercetător onorific la Institutul de Politică pentru Știință și Tehnologie din Coreea de Sud.

„Chiar dacă a eșuat, este un salt uriaș”, a spus el. „Rusia este cea mai puternică țară pentru combustibil lichid oxigen-kerosen, iar rachetele noastre (rachetele spațiale din Coreea de Sud) Naro și Nuri au adoptat-o ​​prin cooperare tehnică cu Rusia”.

„Este destul de dificil să rezolvi problemele de instabilitate a arderii acestui sistem de combustibil și să folosești materiale și piese care pot rezista la temperaturi extrem de scăzute (oxigenul lichid fierbe la -183°C)”, a mai spus Lee.

De ce Coreea de Nord ar schimba tipurile de motoare? Lee crede că acest lucru ar putea permite Phenianului să-și separe programul spațial de programul rachetelor balistice interzise de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Potrivit biroului președintelui sud-coreean, atât autoritățile sud-coreene, cât și cele americane cred că satelitul a explodat după doar câteva minute de zbor. JCS afirmă în mod specific că o cantitate mare de resturi a fost înregistrată în mare la doar două minute după lansare.

Lansarea eșuată a satelitului a avut loc la doar câteva ore după încheierea unui rar summit comun al Coreei de Sud, Japoniei și Chinei la Seul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel