La trei ani de la alegerile fraudate din Belarus, Parlamentul European emite o declarație-angajament de responsabilizare severă a regimului Lukașenko

Cătălin Costea |
Data publicării:

Delegația Parlamentului European pentru relația cu Republica Belarus, precum și reprezentanții inițiativei „Parteneriatul Estic și Rusia” au publicat miercuri, 9 august, o declarație comună la Bruxelles în contextul Zilei internaționale de solidaritate cu Republica Belarus.

După cum se precizează în document, data de 9 august 2023 reprezintă a treia comemorare a fraudei masive a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus. Potrivit autorilor, „Belarusul trece acum prin cele mai întunecate vremuri de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, în 1991”.

„Pentru propriile sale scopuri politice egoiste, autoproclamatul președinte Lukașenko permite o preluare rapidă și dăunătoare a Belarusului de către Rusia, exemplificată prin complicitatea regimului său la războiul agresiv dus de Moscova împotriva Ucrainei și la crime odioase, cum ar fi deportarea forțată și îndoctrinarea copiilor ucraineni, plasarea anunțată de către președintele Putin pe teritoriul Belarusului a armelor nucleare tactice rusești sau transferul în curs de desfășurare a mercenarilor Grupului Wagner la granițele UE și NATO”, indică reprezentanții Parlamentului European.

De asemenea, se reamintește soarta unui număr de activiști pentru drepturile omului și politicieni de opoziție care au fost persecutați în Belarus.

„În interiorul țării, situația drepturilor omului a devenit catastrofală și continuă să se deterioreze, după cum reiese din decizia provocatoare de a elimina activiști publici de seamă și lideri ai forțelor democratice, inclusiv adevărata câștigătoare a alegerilor prezidențiale din 2020, Svetlana Tikhanovskaya”, se arată în comunicat. 

“O ilustrare vie a acestei situații dificile este faptul că cel puțin patru câștigători ai Premiului Saharov - Ales Byalyatsky (câștigător și al Premiului Nobel pentru Pace), Maria Kolesnikova, Mikalai Statkevich și Siarhei Tsikhanouski sunt acum închiși și practic nu există informații despre soarta lor și a multor altor prizonieri politici.” 

Deputații europeni își exprimă condoleanțele față de toate familiile care și-au pierdut persoane dragi „ca urmare a represiunilor efectuate de regimul ilegitim” și fac apel la comunitatea internațională „să rămână fermă în extinderea și în respectarea atentă a sancțiunilor împotriva regimului Lukașenko”.

„Atâta timp cât va fi necesar, vom fi solidari cu toți cei care luptă pentru viață într-un Belarus liber, suveran și democratic, oriunde s-ar afla și vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că oficialii regimului care au comis încălcări grave ale drepturilor omului sau sunt implicați în acestea, vor fi trași la răspundere”, promit autorii declarației.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel